IGRE

Spopad konzol devete generacije

Microsoft in Sony sta za konec leta že napovedala prihod novih videokonzol xbox serije X in playstation 5.
Fotografija: Xbox one S je bil poštena (vmesna) nadgradnja. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Xbox one S je bil poštena (vmesna) nadgradnja. FOTO: Reuters

Leto 2020 se še dobro začelo ni, pa se že na veliko govori o koncu leta, ko bosta luč sveta ugledali novi videokonzoli playstation in xbox. Tako Sony kot Microsoft sta potrdila, da bosta novi konzoli nared do »praznične sezone 2020«, kar v ZDA pomeni od konca oktobra do novega leta. In čeprav je do tedaj še nekaj časa, se o konzolah t. i. devete generacije že zdaj ve presenetljivo veliko.
 

Peti playstation in četrti xbox


Šlo bo za peto generacijo playstationa in četrto generacijo xboxa. Medtem ko so pri Sonyju že potrdili ime playstation 5, pa pri Microsoftu za zdaj govorijo o xbox serije X; to je delovno ime, ko bo konzola prišla na trg, naj bi ji rekli preprosto – xbox. Tako vsaj napovedujejo pri Microsoftu. Novi generaciji konzol si bosta tokrat nekoliko nenavadno podobni po tehničnih specifikacijah, še posebno če se spomnimo razlik pri prejšnjih modelih.


Obe uporabljata podobne čipe, in sicer AMD-jeve procesorje Zen 2 ter grafične procesorje Navi, isti tip delovnega pomnilnika (GDDR6), hitri SSD disk, obe naj bi obdržali optično enoto, zmogli naj predvajati sliko v novi ultra visoki ločljivosti 8K in s frekvenco osveževanja 120 Hz. Seveda bo treba imeti za takšno sliko televizijski sprejemnik, ki bo to omogočal. Grafični procesor naj bi obvladal t. i. ray tracing, tehnologijo, ki omogoča naravnejše izrisovanje senc, kar naj bi poskrbelo za še bolj realistične in kinematografske prizore.


Ena od najbolj izstopajočih novosti obeh konzol naj bi bili krajši nalagalni časi zaradi hitre SSD (solid state disk) shrambe, ki nima vrtljivih delov in omogoča super kratke dostopne čase in veliko hitrost prenosa podatkov. Pri Sonyju so pokazali video demonstracijo, v kateri se igra Spider-Man na prototipu PS5 naloži desetkrat hitreje kakor na PS4, govori se celo o 19-krat hitrejših nalagalnih časih. Kar se tiče slike 8K, gre bolj za naložbo v prihodnost, saj 8K vsebin ni in jih še ne bo nekaj časa. Pri nas smo še nedolgo tega gledali televizijo v standardni ločljivosti, zdaj imamo vsaj nekaj televizijskih programov v polni visoki ločljivosti, 4K pa je rezervirana za videopretočne servise, kot je Netflix.
 

Igre in storitve


Tako Sony kot Microsoft veliko stavita na ekskluzivne naslove videoiger, tako bo z novim xboxom startala nova igra iz priljubljene serije prvoosebnih streljačin Halo, imenovana Halo Infinite. Microsoft je poleg tega napovedal novo akcijsko igro Sensua's Saga: Hellblade 2 z žensko bojevnico v glavni vlogi in z ultra realistično grafiko, napovedali pa so tudi nove igre iz ekskluzivnih franšiz Gears of War (akcija) in Forza (dirkanje). Seveda niti Sony ne bo varčeval z ekskluzivami: za zdaj so napovedani fantazijski rpg Godfall, pustolovski Horizon Dawn Zero 2, postapokaliptični The Last of Us: Part 2, samurajščina Ghost of Tsushima, antična akcija God of War 2 in futuristični Death Stranding.

FOTO: xbox.com
FOTO: xbox.com
Napovedani sta še dve veliki igri, ki pa bosta na voljo tako za playstation 5 kot za xbox serije X in za osebne računalnike. Gre za epsko fantazijsko igro igranja vlog (rpg) Elder Scrolls 6 in vesoljski rpg Starfield, ki prihajata iz razvijalskega studia Bethesda. Manjkala ne bo niti klasična streljačina Call of Duty: Black Ops 5, da o distopičnem Cyberpunku 2077 in Fifi niti ne govorimo.

Zadnja leta so storitve postale obvezne spremljevalke videokonzol, pri čemer mislimo na večigralska portala in trgovini, kot sta xbox live in playstation plus, ki ju poznamo že od PS3 in xboxa 360. Microsoft bo tudi za novo konzolo obdržal naročniško storitev xbox game pass, na novi konzoli pa naj bi delovala tudi pretočni igričarski servis xCloud.

Kompatibilnost za nazaj


Tako pri Microsoftu kot pri Sonyju so že napovedali, da bosta konzoli nove generacije kompatibilni za nazaj, kar pomeni, da bomo na njih igrali naslove, narejene za prejšnjo generacijo, se pravi, da bo na PS5 mogoče igrati igre za PS4. Pri Sonyju niso šli ravno v podrobnosti, je pa to velika reč, saj na PS4 ni mogoče igrati iger za PS3 – vsaj direktno ne; obstaja možnost igranja prek pretočnega servisa playstation now.

FOTO: Youtube
FOTO: Youtube
Pri Microsoftu so bili malce bolj konkretni, ko so že na začetku poletja zatrdili, da bo na novem xboxu serije X mogoče igrati tako igre z izvirnega xboxa in xboxa 360, ki so kompatibilne z aktualnim xboxom one, prav tako naj bi bili kompatibilni starejši igračni pripomočki.

Cena še ni znana, po pričakovanjih in sodeč po dosedanji cenovni politiki obeh družb pa bo treba za tako zmogljivo konzolo odšteti okoli petsto evrov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije