SKRB VZBUJAJOČE

Šok! Poglejte, kaj vse je v šunkah, ki nam jih prodajajo

Pred veliko nočjo veliki test šunk: objavljamo ocene.
Fotografija: Velikonočna šunka. FOTO: Špela Ankele
Odpri galerijo
Velikonočna šunka. FOTO: Špela Ankele

Pred veliko nočjo je Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) primerjalno testirala 15 vakuumsko pakiranih šunk v kosu in ugotovitve so skrb vzbujajoče. Le ena je bila povsem brez aditivov, in sicer sušena Prekmurska šunka Kodila.

Od 15 testiranih šunk je bila le ena brez adetivov. FOTO: ZPS, posnetek zaslona
Od 15 testiranih šunk je bila le ena brez adetivov. FOTO: ZPS, posnetek zaslona
Tri šunke vsebujejo le konzervans natrijev nitrit ali kalijev nitrat (prekajene šunke Naše nam paše, Kodila in Loške mesnine), ostale pa vsaj štiri ali več različnih aditivov. Največ aditivov in arom sta vsebovala izdelka Prekajena šunka Z'dežele (12) in Prekajena šunka Kras (11).


Videz šunk: izogibajte se izdelkov z luknjicami v mesu in veliko izceje

»Luknjice so posledica dodajanja vode v izdelek z injiciranjem, izceja pa pomeni slabše zadrževanje vode znotraj šunke. Izdelkom smo zato znižali oceno glede na gostoto luknjic na prerezu in količino izceje,« je izpostavila Anja Zupan. »Najboljše ocene pa so dobili izdelki brez vidnih luknjic in brez izceje, kar so razen enega tudi izdelki z manj dodanimi aditivi in brez dodane vode.«

Ocene. FOTO: ZPS, posnetek zaslona
Ocene. FOTO: ZPS, posnetek zaslona


Pri ZPS opozarjajo, da cena ne pomeni nujno kakovosti, saj lahko za šunko, ki bo imela le 72 odstotkov mesa, odštejemo skoraj toliko kot za šunko, ki ji je dodan le konzervans natrijev nitrit.


Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije