SKRB VZBUJAJOČE

Šok! Poglejte, kaj vse je v šunkah, ki nam jih prodajajo

Objavljeno 16. april 2019 09.39 | Posodobljeno 16. april 2019 10.17 | Piše: N. Č.

Pred veliko nočjo veliki test šunk: objavljamo ocene.

Velikonočna šunka. FOTO: Špela Ankele
Pred veliko nočjo je Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) primerjalno testirala 15 vakuumsko pakiranih šunk v kosu in ugotovitve so skrb vzbujajoče. Le ena je bila povsem brez aditivov, in sicer sušena Prekmurska šunka Kodila.

image
Od 15 testiranih šunk je bila le ena brez adetivov. FOTO: ZPS, posnetek zaslona
Tri šunke vsebujejo le konzervans natrijev nitrit ali kalijev nitrat (prekajene šunke Naše nam paše, Kodila in Loške mesnine), ostale pa vsaj štiri ali več različnih aditivov. Največ aditivov in arom sta vsebovala izdelka Prekajena šunka Z'dežele (12) in Prekajena šunka Kras (11).


Videz šunk: izogibajte se izdelkov z luknjicami v mesu in veliko izceje

»Luknjice so posledica dodajanja vode v izdelek z injiciranjem, izceja pa pomeni slabše zadrževanje vode znotraj šunke. Izdelkom smo zato znižali oceno glede na gostoto luknjic na prerezu in količino izceje,« je izpostavila Anja Zupan. »Najboljše ocene pa so dobili izdelki brez vidnih luknjic in brez izceje, kar so razen enega tudi izdelki z manj dodanimi aditivi in brez dodane vode.«

image
Ocene. FOTO: ZPS, posnetek zaslona


Pri ZPS opozarjajo, da cena ne pomeni nujno kakovosti, saj lahko za šunko, ki bo imela le 72 odstotkov mesa, odštejemo skoraj toliko kot za šunko, ki ji je dodan le konzervans natrijev nitrit.
Nasvet: pazljivo pri količini
Šunka vsebuje veliko soli, tudi do okoli pet gramov na 100 gramov izdelka (Prekmurska in Schwarzwaldska šunka, Loške mesnine), še posebej, če je pripravljena po klasičnem postopku brez dodane vode. Prav tako šunke vsebujejo kar nekaj maščobe, tiste z dodano vodo sicer precej manj (od 1,8 do 8,7 grama), kot tiste brez (od 8 do 17 gramov). Vsebnost je seveda odvisna od izbire kosa mesa kot tudi načina predelave. Zato, kot pri vsakem živilu, priporočamo zmernost. Kos ali dva (približno 25–50 gramov) pri velikonočnem zajtrku seveda ne bosta škodila, vendar naj pri tem ostane. Izberite pa raje tiste klasične, brez dodane vode in aditivov, čeprav s kakšnim gramom maščobe več – raje kakovostno in košček manj. (ZPS)


Deli s prijatelji