NOSEČNOST

Previdno z lekadolom, taka so tveganja

Kar 65 odstotkov žensk med nosečnostjo jemlje sredstva za lajšanje bolečin.
Fotografija: Previdno z zdravili med nosečnostjo. FOTO: Fizkes Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Previdno z zdravili med nosečnostjo. FOTO: Fizkes Getty Images, Istockphoto

Ženske, ki med nosečnostjo jemljejo paracetamol, lahko tvegajo, da bo njihov otrok imel nižji inteligenčni kvocient, pravijo študije. Prav tako naj bilo jemanje zdravil za lajšanje bolečin povezano s pojavom hiperaktivne motnje in avtizma pri otrocih.

Raziskavo so opravljali na ameriških univerzah, pod drobnogled pa so vzeli 150.000 mater in njihovih otrok. Izsledki kažejo, da je uravnovešenost hormonov v maternici povezana z jemanjem paracetamola oziroma protibolečinskih tablet, kakršen je tudi lekadol.

Ena od opravljenih študij razkriva, da naj bi jemanje teh zdravil pomenilo kar tri stopnje nižji inteligenčni kvocient pri petletnih otrocih. Še posebej naj bi zdravila vplivala na tiste otroke, katerih matere so zdravilo vzele več kot šestkrat. Strokovnjaki opozarjajo, da je to velika težava, saj so ta zdravila na voljo vsem in povsod, nosečnice pa se prepogosto o uporabi ne posvetujejo z zdravniki in tudi ne pomislijo na stranske učinke, ki jih lahko ima zdravilo na otroka. Raziskava je tudi pokazala, da v Ameriki med nosečnostjo kar 65 odstotkov žensk vzame kakšen analgetik, v Evropi pa več kot 50 odstotkov.

To sicer ni prvič, da so se znanstveniki lotili raziskav o uporabi sredstev za lajšanje bolečin pri nosečnicah. Posebno pereča je uporaba teh med porodom, ki naj bi prav tako vplivala na inteligenco otrok. Kar šestkrat počasneje naj bi se namreč ti otroci naučili govoriti.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije