ZAVARUJTE JIH

Pozor: podatki na mobilnem telefonu na udaru

Pametne telefone uporabljamo praktično vsako minuto.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Guliver/getty Images
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Guliver/getty Images

Kako so mobilni telefoni pravzaprav nepogrešljivi, vidimo šele, ko ne delajo ali se izgubijo. Dejstvo pa je, da večina podatkov na njih ne varuje dovolj. Kot so ugotovili v ameriški ustanovi Pew Research Center, vsaj 30 odstotkov uporabnikov ne uporablja sistema za zaklepanje telefona. Tukaj je osem nasvetov, kako zaščititi telefon in podatke na njem:
  1. Aktivirajte zaklepanje zaslona: s PIN-številko, z risanjem, s prstnim odtisom ali prepoznavanjem obraza.
  2. Izogibajte se polnjenju telefona na javnih mestih, sploh če telefon povežete neposredno z USB-vhodom. Če to počnete, izberite samo polnjenje, ne pa dovoljenje za izmenjavo podatkov. Morda je najboljša možnost dodatna zunanja baterija (power bank).
  3. Dvostopenjska avtentifikacija. Če nekomu uspe odkriti PIN-kodo, druge bržkone ne bo.
  4. Redno ažuriranje operativnega sistema in aplikacij na telefonu, kar prinaša dodatno zaščito.
  5. Za dodatno zaščito izključite wifi in bluetooth, ko ju ne uporabljate. Če sta neprestano vključena, lahko to izkoristijo hekerji. Prek bluetootha se povežite samo s tistimi napravami, ki jim zaupate.
  6. Uporabniki airdropa morajo biti pazljivi, da ta ni ves čas vključen, le takrat, ko delijo svoje dokumente.
  7. Če delite svoj internet z drugimi napravami prek hotspota, je vredno to povezavo dodatno zaščititi. Na ta način boste preprečili, da še kdo drug uporabi vaš internet, in zaščitili podatke.
  8. Opcija 'najdi moj telefon' (find my phone) je zelo priročna, če jo imate vključeno. Če telefon izgubite, lahko na daljavo vidite lokacijo ali na daljavo izbrišete vse podatke.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije