MONITORING RŽENE MOKE

Imate doma to moko? Od desetih vzorcev kar sedem ocenjenih kot ne varnih

Objavljeno 28. junij 2019 12.15 | Posodobljeno 28. junij 2019 14.18 | Piše: A. L.

V spodnji tabeli navajamo, pri kateri rženi moki uprava za varno hrano potrošnikom svetuje, naj je ne uživajo.

Simbolična fotografija. FOTO: Getty Images, Istockphoto
LJUBLJANA – Od desetih vzorcev ržene moke je bilo kar sedem ocenjenih kot ne varnih, je pokazal nadzor uprave za varno hrano, veterinarstov in varstvo rastlin (UVHVVR). Nadzor so upravili v okviru uradnega preverjanja skladnosti rži in mlevskih proizvodov, v njih pa so ugotovili povišano vsebnost mikotoksina deoksinivalenola in/ali ergot alkaloidov: »V petih odvzetih vzorcih je bila ugotovljena presežena najvišja vsebnost za DON, v šestih odvzetih vzorcih so bile ugotovljene višje vsebnosti ergot alkaloidov, ki na podlagi izdelane ocene tveganja NLZOH predstavljajo nesprejemljivo tveganje za zdravje otrok.« Poreklo surovine enega od živil je Avstrija, za vsa ostala živila pa Slovenija.

Zaradi rezultatov omenjenega nadzora so nosilci živilske dejavnosti že izvedli umike proizvodov s trga. 
 
Katero rženo moko so umaknili s polic
  • Ržena moka TIP 1250, Mlinotest živilska industrija, natronske vreče, 20 kg, z rokom uporabe 3. 4. 2020 in 16. 4. 2020.
  • Ržena moka, Mlinarstvo Pečovnik Dejan, s. p., različna pakiranja, datum proizvodnje 23. 5. 2019 in z rokom uporabe tri mesece.
  • Ržena moka, Štupnikov mlin, Marjan Maver, s. p., različna pakiranja, vsi proizvodi z roki uporabe (uporabno najmanj do) v obdobju od 11. 6. 2019 do 4. 1. 2020.
  • Ržena moka TIP 1250, Mlin Korošec, d. o. o., pakiranje papirnata vrečka, 1 kg in 30 kg, serija Lot 4, rok uporabe 23. 4. 2020.

Pri vseh odpoklicih je pripisano, naj potrošniki živila ne zaužijejo.

UVHVVR je z izsledki seznanil Gospodarsko zbornico Slovenije, Trgovinsko zbornico Slovenije in Kmetijsko gospodarsko zbornico in »jih pozval, da z ugotovitvami seznanijo svoje člane in jih pozovejo k pregledu vzpostavljenega notranjega nadzora nad omenjenima dejavnikoma tveganja«. Ob tem napovedujejo, da bodo tudi v prihodnje spremljali pojavnosti mikotoksinov v rži in mlevskih proizvodov iz nje.

Deli s prijatelji