DOJENJE

FOTO: Toliko so se smernice za dojenje spremenile od 1968

Američanka je našla napotke za dojenje iz porodničnice iz leta 1968.
Fotografija: Pravila iz porodnišnice so bila stroga. FOTO: Facebook
Odpri galerijo
Pravila iz porodnišnice so bila stroga. FOTO: Facebook

Leto 1968 se morda se še ne zdi predaleč, a se je v petih desetletjih marsikaj spremenilo, posebej za ženske. To dobro prikazujejo tudi bolnišnična pravila iz leta 1968, ki jih je na svojem domu našla mati Micale Gabrielle Henson. Seznam pravil, ki jih je fotografirala in objavila na facebooku, so morale porodnice upoštevati v bolnišnici Cabarrus Memorial v Severni Karolini. Porodnicam so najprej pojasnili, da bodo lahko ob otroku od 14.30 do 15.30 in ponovno 19 do 19.45.
»Prosimo vas, da ne zahtevate drugega termina«.


Obstajala so tudi pravila v zvezi z dojenjem. »Novorojenčke bomo pripeljali k materam na hranjenje od 9. do 10 ure, od 13. do 14. ure, od 17.30 do 18.30 in od 21. do 22. ure. V tem času obiski niso dovoljeni, niti očetov,« je zapisano v navodilih. Kakor danes matere niso smele kaditi, ko je otrok v sobi, obiskovalci se niso smeli usesti na posteljo, otroka pa ni bilo dovoljeno pokrivati z lastno odejico.

Pravila za dojenje so popolnoma drugačna od današnjih, ko se svetuje, da je dojenčku treba ponuditi dojko vsakič, ko to želi, in da je na prsih, dokler se ne konča dojenje. Leta 1968 je bilo dovoljeno v prvih 24 urah dojenčka hraniti le pet minut, medtem ko se je obdobje drugi in tretji dan povečalo na sedem minut. »Če dojite dlje, lahko postanejo vaše bradavice zelo boleče,« so pojasnili. Dojiljam so prav tako svetovali, naj ne jedo čokolade, svežega jabolka, zelja, orehov, jagod, češenj, čebule ali kokosovega kolača.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije