DAVEK ZA NAGRADO?

Dacarji nagradili zavedne državljane: 25 tisoč evrov, električno kolo in skiro

Za dvig davčne kulture Finančna uprava Republike Slovenije prireja nagradno igro. 
Fotografija: Dacarji želijo dvigni davčno kulturo: vsakdo mora izdati račun in vsakdo ga mora prejeti. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Dacarji želijo dvigni davčno kulturo: vsakdo mora izdati račun in vsakdo ga mora prejeti. FOTO: Jure Eržen, Delo

»Vklopi razum, zahtevaj račun,« je akcija, ki jo od leta 2016 prireja Finančna uprava Republike Slovenije (Furs) z namenom dviga davčne kulture med državljani. Želijo jih spodbuditi k temu, da pri vsaki storitvi oziroma nakupu vzamejo račun, s tem pa omejiti sivo ekonomijo, neplačevanje davkov itd.
Ste prejeli račun? Če ste ga tudi poslali na Furs, ste sodelovali v nagradni igri. FOTO: Aleš Černivec, Delo
Ste prejeli račun? Če ste ga tudi poslali na Furs, ste sodelovali v nagradni igri. FOTO: Aleš Černivec, Delo

Kot nam je povedal Stojan Glavač s Fursa v namen spodbude in zahvale za pomoč nagrajujejo državljane in državljane. Po prvem krogu (skupaj bodo štirje krogi) so izžrebali srečne nagrajence: »Podelili smo tri električna kolesa, tri električne skiroje in
Prek posebne aplikacije lahko skenirate račune in jih pošljete dacarjem. FOTO: Furs
Prek posebne aplikacije lahko skenirate račune in jih pošljete dacarjem. FOTO: Furs
denarno nagrado v vrednosti 25.000 evrov. Cena električnega kolesa znaša 1586,00 evrov (z DDV), cena električnega skiroja pa 390,40 evra (z DDV). Skupna vrednost blagovnih nagrad je 5929,20 evra (z DDV),« so povedali.
 

 
​Pod drobnogledom: pleskarji, vodovodarji, električarji, gostinci, cvetličarji ...

Omenjeno akcijo so začeli ob uvedbi davčnih blagajn. »S posebno nagrado je Finančna uprava RS potrošnike posebej spodbujala k jemanju računov od podjetij in podjetnikov, ki opravljajo storitve na domu (npr. pleskarji, vodovodarji, električarji, gradbinci, parketarji itd.), ali pa frizerke, cvetličarji, odvetniki, zdravniki, zobozdravniki itd. Seznam vseh storitev je objavljen na spletni strani Fursa. Ti namreč glede izdajanja računov sodijo med najbolj rizične davčne zavezance, pri katerih je nadzor dokaj težaven. Poleg tega pa so potrošniki pri omenjenih kategorijah zavezancev zelo redko jemali in preverjali njihove račune ter jih pošiljali na Finančno upravo RS, zato smo jih želeli s posebnimi nagradami dodatno stimulirati k preverjanju računov,« so še povedali.
 

Potrošniki kot inšpektorji

Tako so potrošniki po eni strani inšpektorji, po drugi strani pa pripomorejo k izničenju nelojalne konkurence, kajti če nekdo za isto dejavnost ne izdaja računa, drugi pa ga izdaja, je prvi zagotovo v prednosti, saj Furs ne dobi podatka in zato ne plača določenih dajatev.

Podelili so prvi komplet skirojev in koles. FOTO: Furs
Podelili so prvi komplet skirojev in koles. FOTO: Furs
Na ta način je Furs lahko razbremenil svoje inšpektorje, ki kot pravijo, zdaj običajno odidejo predvsem na mesta, na katere opozorijo skenirani računi ali obstaja sum za kršitev. V letu 2018 so potrošniki preverili in na Finančno upravo RS poslali tri milijone računov in vsaj enkrat preverili 29.043 (54 odstotkov) izdajateljev računov. Povedano drugače: potrošniki so preverili račune vsakega drugega izdajatelja računa.


Nagradna igra ni slovenska pogruntavščina, pač pa jo izvajajo številne evropske države. V Sloveniji se je zaradi tega že izboljšal odnos do sprejemanje in izdajanja računov, zajeten delež pa je stekel v državno blagajno. »Največ opravljenih nadzorov je bilo v dejavnosti gostinstva, trgovine, vzdrževanja in popravila motornih vozil, gradbeništva, drugih dejavnosti (npr. frizerske dejavnosti in osebne storitve), zdravstva in socialnega varstva, predelovalnih dejavnostih ter dejavnosti pekarstva. Največ nepravilnosti je bilo odkritih v dejavnostih gostinstva in trgovine. Storilcem prekrškov je bilo izdanih 1885 prekrškovnih aktov (1366 odločb in 519 plačilnih nalogov). Skupaj jim je bila izrečena globa v znesku 2,850.900 evrov, izrečenih pa je bilo tudi 722 opominov.«
 

Boste morali plačati davek za nagrado?

Ker so nagrade višje od 42 evrov, se pri izdaji nagrade obračuna akontacija dohodnine. »Ob prevzemu in izplačilu nagrade izplačevalec (to je Furs) izračuna in plača akontacijo dohodnine po stopnji 25 odstotkov v skladu z zakonom o dohodnini (Ur. l. RS, št. 13/11 s spremembami). Vrednost prejete nagrade in akontacija dohodnine se bosta prejemniku vključila v letno odmero dohodnine.«

To pomeni, da bodo prejemniki 25 tisoč evrov odšteli 6250 evrov, celoten znesek pa bo upoštevan kot dohodek pri dohodnini za leto 2019 (obračun bo leta 2020). Pri kolesih in skirojih bo podobno – bruto zneski se bodo šteli v dohodnino, nagrajenci pa morajo nagrado zgolj prevzeti.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije