ČIŠČENJE IN PRANJE

Kako najučinkoviteje očistimo plastenke, mehove in termovke

Čistoča je pol zdravja. Za rekreativca se lahko zdravje začne že z dobro očiščeno hidracijsko posodico.
Fotografija: Mehovi so še težji za čiščenje kot plastenke še zlasti, če imate v njih hidracijske pijače. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Mehovi so še težji za čiščenje kot plastenke še zlasti, če imate v njih hidracijske pijače. FOTO: Shutterstock

Plastenke (bidoni) z vodo in hidracijskimi napitki so super, dokler so čiste, isto velja tudi za plastične mehove, ki jih nosimo v tekaških, kolesarskih in planinskih nahrbtnikih ter srkamo tekočino po cevkah, ki imajo na koncu poseben ustnik.

Umazane plastenke in mehovi niso zgolj videti grdo, menda so tudi precej nezdravi. Ko opazimo, da je na dnu plastenke ali za robovi črno, se zgrozimo. Nekateri tako plastenko kar vržejo stran, drugi jih skušajo očistiti.

image_alt
Bil je večji od življenja: bleščeča kariera Dražena Petrovića prelita na filmski trak

Kako torej očistiti?

Sam imam preizkušen način: v plastenko, ki jo prej za silo očistim, nalijem vodo in dam plastenko v zamrzovalnik. Ko nastane v njej led, ki pobije »živelj« v plastenki, jo vtaknem v pomivalni stroj, kjer se ta stopi. Odprem pokrovček, led večinoma pobere umazanijo. Večinoma. Zadnje čase mi ta način ni šel najbolje, še zlasti je bila težava v tistih velikih plastenkah. Še vedno potrebujem metlico z daljšim ročajem, toplo vodo in nedišeče kuhinjsko milo, potem pa veliko spiranja.

Pranje v pomivalnem stroju naj bi bilo za plastenke v redu, le na vrhnjo polico jih je treba dati in paziti, da niso preblizu dela, kjer stroj najbolj greje, saj to lahko poškoduje plastiko in poslikavo na njej.

Tudi navadna vroča voda in prašek sta lahko učinkovita

Stvari se zapletejo, če ste plastenke slabo čistili ali celo pozabili v njej priljubljeno pijačo. Kokakola pusti zanimive poslikave, se mi je že večkrat zgodilo. Tudi kakovostni hidracijski praški imajo lahko zanimivo »posmrtno« življenje.  Tisto je res težko očistiti, tudi če preživite srečanje z usedlinami. Nekateri predlagajo, da plastenko čez noč namočite in vanjo vsujete žlico belila ali kuhinjske sode, ki jo zmešate s skodelico vode.

Kaj pa mehovi za vodo?

Vedno jih je po uporabi treba dobro splakniti in potem s papirnato brisačo dobro obrisati. Zelo učinkovito je, če vrečko zvijete in jo vtaknete v zamrzovalnik, saj le malo stvari, ki so zdravju nevarne, preživi pod lediščem. 

image_alt
Borova smola. Zakaj je tako cenjena in kako se nabira

Mehovi so še težji za čiščenje kot plastenke, še zlasti, če imate v njih hidracijske pijače. In sploh ni nujno, da pozabljene. Če je tako, je vsake toliko časa treba opraviti temeljito čiščenje. Obstajajo seveda posebne tablete za čiščenje, ki jih ponujajo izdelovalci mehov, lahko pa v meh nalijete liter tople vode in dodate dve žlici belila ali kuhinjske sode.

Seveda je treba tekočino pognati tudi skozi cevko, po kateri pijemo, in skozi ustnik. Po pol ure meh spraznimo in vse zelo dobro speremo s toplo vodo. Če kanemo v meh malo limoninega soka, bo okus v mehu, cevki in ustniku boljši. Predvsem je treba na koncu vse zelo dobro posušiti. In še to - ne varčujte z vodo, sperite več kot temeljito.

Kaj pa nepredušno zaprte termovke, ki jih imamo lahko na kolesu, še zlasti pa med potepanjem v hribih?

Večinoma jih brez težav lahko operemo v pomivalnem stroju. Za ročno pranje uporabite nedišeče pomivalno sredstvo. Termovke imajo posebne ventile, ki jih moramo dobro očistiti, treba pa je paziti, če vtaknemo termovko v zamrzovalnik ali pa izpostavimo previsoki temperaturi, da se lahko kovina razširi ali skrči. Podobno je tudi s tesnili.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije