DAN BREZ CIGARETE

S pomočjo teka do opustitve kajenja

31. januarja zazamujemo dan brez cigarete, ki naj vsem kadilcem pomeni priložnost za opustitev kajenja.
Fotografija: V samo 12 urah po prenehanju kajenja se ogljikov dioksid v krvi normalizira. FOTO: Arhiv Slovenske novice/Shutterstock 
Odpri galerijo
V samo 12 urah po prenehanju kajenja se ogljikov dioksid v krvi normalizira. FOTO: Arhiv Slovenske novice/Shutterstock 

V Sloveniji še vedno kadi slaba četrtina odraslih prebivalcev, pri čemer jih želi kar dve tretjini kajenje opustiti. Čeprav opustitev kajenja prinaša velike koristi za zdravje vsakega kadilca, pa mnogi posamezniki težko prenehajo, še posebno če poskušajo to sami, brez pomoči.

image_alt
10 preprostih načinov, kako se upreti želji po tobaku

V Sloveniji je na voljo več različnih in brezplačnih oblik pomoči.

V zdravstvenih domovih v okviru Zdravstveno-vzgojnih centrov in Centrov za krepitev zdravja usposobljeni strokovnjaki nudijo podporo pri opuščanju kajenja, ki se lahko izvaja kot skupinske delavnice ali individualno svetovanje.

V okviru NIJZ je na voljo brezplačna anonimna številka 080 2777, ki je objavljena na vsaki cigaretni škatlici in na katero se lahko obrnejo po pomoč tisti, ki bi želeli prenehati kaditi.

Prav tako pomoč nudijo različne nevladne organizacije, kot je na primer Slovenska zveza za javno zdravje in tobačno kontrolo (SZOTK), kjer opozarjajo tudi na problematiko izpostavljenosti tobačnemu dimu.

Med športnimi rekreativci je vsako leto manj kadilcev. In vendar je še vedno mogoče videti, da jih po vadbi veliko hiti na »čik«. Kar je skoraj nerazumljivo. 

Kako tek vpliva na kajenje?

  • Želja po cigareti je šibkejša že po treh zmernih vadbah. Tek zelo pomaga odpraviti hrepenenje po cigaretah. 
  • Tek izboljšuje razpoloženje in s tem zmanjšuje stres, živčnost in napetost, ki so posledice opustitve cigaret.
  • Veliko ljudi ima pri opuščanju cigaret težave s koncentracijo. Tek je dober način za izboljšanje vaše slabe koncentracije.

Kako te kajenje omejuje?

Trudiš se zdravo jesti, dobro spati, biti ves teden aktiven, a se ti ves čas zdi, da ne daješ vsega od sebe in da zmoreš več in bolje. Za ta občutek so odgovorne cigarete.

Raziskave so pokazale, da kadilcem do tega maksimuma vedno manjka vsaj šest odstotkov, kar je pri nekadilcih odvisno izključno od tega, koliko trenirajo. Pomanjkanje energije je vsaj delno vedno povezano s cigaretami. Takoj ko se veriga vnosa nikotina prekine, se poveča občutek lastne energije.

Nikotin je v znanosti poznan kot snov, ki najbolj povzroča odvisnost, a je zanimivo dejstvo, da si telo po opustitvi cigaret hitro opomore.

V samo 12 urah po prenehanju kajenja se ogljikov dioksid v krvi normalizira. Prekrvavitev in delovanje pljuč se bistveno izboljšata že v dveh tednih. Deset let po opustitvi cigaret so možnosti za resno bolezen kot neposredno posledico kajenja za polovico manjše kot pri aktivnem kadilcu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije