PRIPRAVA

S pomočjo tega trika je jajce odlično kuhano in lažje ga olupimo

Športni rekreativci si življenja brez kuhanih jajc ne znamo predstavljati. Konzumiramo jih v velikih količinah in dostikrat bentimo, ker se težko olupijo ali pa niso dovolj kuhana.
Fotografija: Če se odločite v praksi preveriti, ali je ta trik smiseln ali ne, bodite pozorni na velikost luknje. FOTO: Orinoco-art Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Če se odločite v praksi preveriti, ali je ta trik smiseln ali ne, bodite pozorni na velikost luknje. FOTO: Orinoco-art Getty Images/istockphoto

Ste morda na družabnih omrežjih, v filmu ali celo v živo videli, kako nekdo naredi na videz precej bizarno potezo, preden začne kuhati jajce?

Mislimo na navado prebadanja lupine jajca, običajno na spodnjem, nekoliko debelejšem koncu. Zanimalo nas je, za kaj pravzaprav gre in kakšen je njen namen.

Razlog tiči v tem, da je na omenjenem koncu vsakega jajca majhna votlina, napolnjena z zrakom. 

Ko je jajce trdo kuhano, se zrak v votlini segreje, razširi in uide skozi pore v lupini, vendar ne preden se beljak strdi. Če zraku pomagate hitreje uhajati, tako da v lupino prebodete luknjico, boste dobili trdo kuhano jajce z gladko zaobljenim koncem.

Vendar je ta postopek nekoliko sporen: nekateri pravijo, da prebadanje jajčne lupine z buciko poveča možnost, da bo lupina med kuhanjem počila, medtem ko drugi trdijo, da luknjica omogoča vodi, da prodre med lupino in notranjo membrano jajca, zaradi česar jajce pozneje lažje olupimo.

Če se odločite v praksi preveriti, ali je ta trik smiseln ali ne, bodite pozorni na velikost luknje. Naj bo zelo majhna, najlažje pa jo naredite s pomočjo manjše varnostne zaponke.

Glede na to, da jajčno lupino poškodujemo, dajte jajce v vodo previdno, najbolje z žlico, saj lahko sicer ob udarcu ob dno posode lupina poči.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije