ODSVETUJEMO

Po naporni telesni vadbi se izogibajte alkoholnih pijač. Moškim se povečajo prsi

Več napora, manj alkohola. Marsikomu to ni jasno, navajamo glavne razloge.
Fotografija: Povprečen moški si tudi ne želi dojk oziroma ginekomastije, ki zna biti posledica zavrte tvorbe testosterona. FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
Povprečen moški si tudi ne želi dojk oziroma ginekomastije, ki zna biti posledica zavrte tvorbe testosterona. FOTO: Getty Images

Za uživanje alkohola po športu se v rekreativnem žargonu uporablja izraz rehidracija. Žal so fiziološke reakcije na popiti alkohol nastavljene ravno nasprotno in bi lahko mnogokrat vpeljali izraz dodatna dehidracija.

Zato je smiselno, da popijete vsaj nekaj (na primer 500 ml) športne pijače, preden se lotite kozarca piva.

Vem, da je to za številne rekreativce skoraj zločin, v primerjavi z užitkom, ko žejen vzameš v roke kozarec piva. A odločitev je naša. Če »rehidracija« poteka samo z enim kozarcem piva, potem bo verjetno še vse dokaj v redu, če pa je vaš »cilj« postavljen više, bo vsaka odločitev težja.

S poprejšnjim pitjem športne pijače boste nekoliko zmanjšali tudi negativen presnovni vpliv alkohola na polnjenje mišične zaloge bencina v obliki glikogena.

Še posebej premislite o » alkoholni rehidraciji« po hujših naporih. Takrat je v mišicah veliko vnetja, pa tudi drugod po telesu. Med regeneracijske tehnike v tem primeru spadata hlajenje in kompresija, da bi bilo manj mišične otekline – učinki alkohola pa so ravno nasprotni.

image_alt
Kakšni so pomlajevalni učinki kolesarjenja

Na ta način uživanje alkohola še dodatno upočasni regeneracijo. K njej potem še dodatno prispeva, v nasprotju s splošnim prepričanjem, manj kakovosten spanec.

Negativnih presnovnih učinkov alkohola je še več in se neprijetno vpletajo v tvorbo moških spolnih hormonov. Tega pa sploh nočete vedeti!

Povprečen moški si tudi ne želi dojk oziroma ginekomastije, ki zna biti posledica zavrte tvorbe testosterona.

Užitki pri alkoholu in športu so v naših rokah oziroma našem kozarcu. Sami se odločite za odmerke. Majhne količine strupa so lahko silno koristne, z velikimi pa je tako, kot je po navadi z vsakim strupom: večja škoda kot korist.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije