HUJŠAMO S HOJO

Pet trikov, kako s hojo porabiti 50 odstotkov več kalorij

Med hojo lahko delate še kaj drugega, da povečate porabo kalorij. Preprosto je in zelo učinkovito.
Fotografija: Skandinavci že dolgo vedo, da so palice zelo uporaben pripomoček pri hoji. FOTO: Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Skandinavci že dolgo vedo, da so palice zelo uporaben pripomoček pri hoji. FOTO: Getty Images/istockphoto

Če rekreativno hodite zato, da shujšate, imamo za vas bližnjico. Če boste upoštevali te preproste nasvete, boste lahko krepko skrajšali  kilometrino, prehojeno razdaljo, in to krepko. Vseeno pa bo taka hoja zelo učinkovita.

Trik je v tem, da hojo kar najbolje izkoristite in porabite do 50 odstotkov več kalorij. Kako?

Hodite navkreber

Poiščite kakršen koli klanec, stopnice, hrib, in porabili boste 50 odstotkov več kalorij kot pri hoji po ravnem. Če vadite na tekalni stezi, začnite s petstopinjskim naklonom, nato povečajte na 7 ali 8, kjer boste resnično občutili povečano intenzivnost uporabe mišic. Če lahko, se izogibajte držanju za ograjo, saj s tem zmanjšate učinek hoje.

Povečajte hitrost hoje

Če vam uspe hoditi s hitrostjo približno 130 metrov na minuto (približno 2 metra na sekundo), boste na prehojeni kilometer porabili enako število kalorij kot pri teku.

Hodite v intervalih hitrosti – hodite čim hitreje 30 do 60 sekund, nato pa 5 minut hodite z zmerno hitrostjo. Na ta način boste preprečili utrujenost, metabolizem pa bo deloval hitro še dolgo po končani hoji.

image_alt
Majhen trik, da hoja postane vadba

Uporabite svoje roke

Upognite komolce pod kotom 90 stopinj in med hojo zanihajte roke. Gib naj bo kratek – če roke zamahnete preveč naprej, jih ne boste mogli premikati dovolj hitro in tako porabili največjo količino kalorij.

Kupite dobre športne copate

Za hojo je najbolje izbrati obutev z mehkim vložkom v predelu podplatov, predvsem v predelu pete, ki bo pomagal ublažiti udarce ob podlago. Pri hoji se stopalo premika kot gugalnik, torej se teža s pete prenese preko sredine stopala na prste.

V specializiranih prodajalnah s športno opremo so na policah s treking copati. Poslušajte prodajalca, zaupajte mu, po kakšni podlagi in kakem terenu boste največ hodili, pomagal vam bo izbrati najprimernejši copat za vas.

Uporabite spohodne palice

Skandinavci že dolgo vedo, da so palice zelo uporaben pripomoček pri hoji. Če želimo okrepiti mišice in shujšati malce hitreje, uporabljajmo pohodne palice.

Uporabljajo se za dinamične gibe naprej in nazaj. Drugi mimoidoči vas bodo morda začudeno gledali, vendar boste porabili od 20 do 45 odstotkov več kalorij, kot če hodite brez palic.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije