TEK PO KRANJU

Letošnji 12-urni tek v Kranju obeta hud boj med moškimi in ženskami

Tekme v Kranju se bodo udeležili najboljši ultramaratonci sveta.
Fotografija: Kot častni gost v Kranj prihaja legenda ultrateka, Grk Yiannis Kouros (»tekaški bog«), ki je tekmoval skupaj z našim ultramaratoncem Dušanom Mravljetom. FOTO: Tadej Pisek 
Odpri galerijo
Kot častni gost v Kranj prihaja legenda ultrateka, Grk Yiannis Kouros (»tekaški bog«), ki je tekmoval skupaj z našim ultramaratoncem Dušanom Mravljetom. FOTO: Tadej Pisek 

Prvo nedeljo v juniju (2.6.2024, od 7.00 do 19.00) bo v Kranju že sedma izvedba teka na 12 in 6 ur – I feel Slovenia 12Run. Med prijavljenimi tekmovalci je že zdaj mnogo znanih imen iz sveta ultramaratona, iz Hrvaške pa prvič prihaja v Kranj celotna hrvaška ultramaratonska reprezentanca. 180 tekačev prihaja iz 22 držav (med njimi tudi iz Brazilije, Tunizije in večine evropskih držav).

Letošnja tekma na 12 ur je prejela zlato značko Mednarodnega ultramaratonskega združenja, (IAU, International Association of Ultrarunners), kar dokazuje, da gre za tekmo na vrhunskem nivoju, ki je tudi mednarodno poznana.

Zlato značko ima le nekaj tekem na svetu. 6-urna različica pa ima bronasto značko IAU. Kakovost prireditve pa so prepoznali tudi v Sloveniji, saj je decembra 2022 župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec organizatorju podelil plaketo Mestne občine Kranj, kar še dodatno potrjuje odličnost prireditve. 

FOTO: Damjan Končar
FOTO: Damjan Končar

Letošnje tekme v Kranju se bodo udeležili najboljši ultramaratonci sveta. Naj omenimo le nekaj žensk, ki so na startni listi in njihove najboljše dosežke: Carmen Maria Perez (Španija, 147,329 km), Ines Jozić (Hrvaška, 138,755 km), Nataša Robnik  (Slovenija, 136,910 km), Eleonora Coradini (Italija, 136 km), Line Caliskaner (Norveška), Bouchra Lundgren Erikksen (Danska, 134,5 km), Mirjana Šimek Bilić (Hrvaška, 134 km), Ines Bašić (Hrvaška, 133 km), Veronika Jurišić (Hrvaška, 130 km), Katarina Bekavac (Hrvaška, 126 km), Paula Vrdoljak (Hrvaška, 125 km), Kristina Tenšek (Hrvaška, 122 km), Anna Simonsson (Švedska, 113,224 km), Alenka Pavc (Slovenija, 111,112 km).

Tudi med moškimi bodo na štartu stala vrhunska imena svetovnega ultramaratona: Pascal Rueger (Švica,161,250 km), Simen Holvik (Norveška), Zdravko Jadrijev (Hrvaška, 150,345 km), Alessio Filipo Gazo (Italija, 141,969 km), Dejan Radanac (Hrvaška), Hrvoje Vlašič (Hrvaška, 140,420 km), Nicola Leonelli (Italija, 132,687 km), Goran Dogolovič (Hrvaška, 132,140 km).

»Več kot dvajset let se na naših tleh organizirajo supermaratoni in ultramaratoni, ki so se jih udeleževali pretežno slovenski tekači, prav tako je bila udeležba precej manjša. I feel Slovenia12Run vsako leto pridobiva na veljavi, tudi na mednarodni ravni.

S pridobitvijo zlate značke IAU pa je tekma I feel Slovenia12Run postala ena izmed najpomembnejših 12-urnih tekem na svetu, na katero pridejo najboljši domači in svetovni ultramaratonci. Take množičnosti in toliko vrhunskih tekačev letos ne bo na nobeni od tekem po svetu«, je poudaril direktor prireditve Klemen Boštar.

Trasa je krožna, dolga 1.250 metrov, asfaltirana in poteka po ulicah, v središču Kranja; trasa je tudi certificirana s strani AIMS (Association of International Marathons and Distance Races). V štartno-ciljnem prostoru bo tribuna za gledalce in navijače, ki bodo cel dan bučno spodbujali tekače.

Lani je v Kranju padel rekord proge (161,250 km), ki ga je postavil Švicar Pascal Rüeger, ki bo v nedeljo skušal preseči svoj rekord.

FOTO: Damjan Končar
FOTO: Damjan Končar

FOTO: Damjan Končar
FOTO: Damjan Končar

Kot častni gost v Kranj prihaja legenda ultrateka, Grk Yiannis Kouros (»tekaški bog«), ki je tekmoval skupaj z našim ultramaratoncem Dušanom Mravljetom. Kouros bo sodeloval na sobotnem pogovornem večeru ter v nedeljo tekače spremljal in navijal ob progi. Prav po njem je tudi proga dobila ime – Kourosova proga. 

Organizator bo pripravil ekskluzivno razstavo dveh legend in pionirjev ultra teka, velikih rivalov, predvsem pa dveh velikih prijateljev, Dušana Mravljeta in Yiannisa Kourosa. Razstava bo od 1.6.-3.6., kjer si bo moč ogledati Mravljetove in Kourosove slike, medalje, pokale, priznanja iz njunih velikih tekmovanji, športno opremo, v kateri sta nastopala idr. Otvoritev razstave je v soboto, 1. junija ob 16.30 (Mitnica, Kranj).

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije