PREDNOSTI KOLESARJENJA

Kaj se zgodi v telesu, če se eno uro na dan vozite s kolesom?

80-kilogramska oseba bo v eni uri zmerno intenzivnega kolesarjenja porabila približno 650 kalorij.
Fotografija: Fizična aktivnost, kot je kolesarjenje, spodbuja sproščanje endorfinov, hormonov sreče, kar lahko izboljša razpoloženje, zmanjša stres in tesnobo ter pomaga pri obvladovanju depresije. FOTO: JoŠt Gantar
Odpri galerijo
Fizična aktivnost, kot je kolesarjenje, spodbuja sproščanje endorfinov, hormonov sreče, kar lahko izboljša razpoloženje, zmanjša stres in tesnobo ter pomaga pri obvladovanju depresije. FOTO: JoŠt Gantar

Kolesarjenje je ena najbolj priljubljenih oblik rekreacije, kolo pa postaja glavno prevozno sredstvo za vse več ljudi.

Kolesarjenje ima številne prednosti. Med drugim izboljšuje duševno zdravje, krepi mišice, zmanjšuje tveganje za bolezni srca in raka, pozitivno vpliva na možgane, prispeva k boljšemu spancu ter krepi imunski sistem ...

image_alt
Nosečnice kolesarijo, mar ne?

Seveda je tu še korist, ki se je mnogi najbolj veselijo – izguba kalorij in pomoč pri hujšanju.

Kolesarjenje je odlična vadba za hujšanje, saj omogoča porabo velike količine kalorij, ne da bi preveč obremenilo telo. Med vožnjo s kolesom ste bolj osredotočeni na okolico in občutek svobode, ki jo prinaša vožnja. Vse to poveča tudi porabo kalorij, seveda. Preprosto povedano, kolesarjenje ustvarja občutek dobrega počutja, ki ga pri večini drugih oblik vadbe ne najdemo.

V tem članku bomo razpravljali o prednostih enourne vožnje s kolesom na dan.

Ena ura kolesarjenja na dan je odličen način za spodbujanje hujšanja. 80-kilogramska oseba bo v eni uri zmerno intenzivnega kolesarjenja porabila približno 600 do 1000 kalorij. Če boste eno leto kolesarili šest dni na teden, boste porabili čez 200.000 kalorij. Ni slabo, kajne?

To pa še ni vse, kar ponuja enourno kolesarjenje.

Znanstveniki so proučevali tudi vpliv kolesarjenja na razpoloženje in ugotovili, da zelo izboljšuje počutje. Ko je človek bolj srečen in miren, je manj verjetno, da bo posegal po nezdravi hrani in sladkarijah, ko se znajde pod stresom.

Dobro razpoloženje mu omogoča, da se učinkovito spopada z življenjskimi izzivi, ne pa da se zatekajo k pretiranemu uživanju hrane.

Ena ura kolesarjenja na dan prispeva tudi k izgradnji mišic, kar vodi v bolj vitko in fit postavo.

Poleg tega mišice porabijo več kalorij kot maščobno tkivo, tudi ko počivate. Tako bo vaše telo še naprej kurilo več kalorij tudi po končani vadbi.

Druga prednost enourne vožnje s kolesom na dan je, da je to rutina, ki jo je enostavno vključiti v vsakdanje življenje. Ni vam treba hoditi v fitnes ali rezervirati v naprej igrišča ... Kolo lahko vozite, kadar koli vam ustreza, poleg tega pa lahko služi tudi kot prevozno sredstvo za v službo, za po opravkih, v šolo ...

Ena ura kolesarjenja na dan bo zadostovala za izboljšanje imunskega sistema in okrepila boj proti okužbam.

Povzetek o prednosti kolesarjenja:

 

Poraba kalorij: Med eno uro zmerno intenzivnega kolesarjenja lahko porabite od 400 do 1000 kalorij, odvisno od vaše teže, hitrosti in terena. To pomeni, da lahko kolesarjenje pomaga pri izgubi telesne teže in ohranjanju zdrave telesne mase.

Krepitev mišic: Kolesarjenje krepi mišice nog, zadnjice, trebuha in hrbta. Prav tako pomaga pri izboljšanju mišične moči in vzdržljivosti.

Krepitev srca in ožilja: Redno kolesarjenje izboljšuje zdravje srca in ožilja ter zmanjšuje tveganje za srčno-žilne bolezni, kot so srčni napadi, možganska kap in visok krvni tlak.

Izboljšanje dihalne funkcije: Kolesarjenje povečuje pretok krvi in kisika po telesu, kar lahko izboljša delovanje dihal in zmanjša tveganje za dihalne bolezni.

Izboljšanje razpoloženja: Fizična aktivnost, kot je kolesarjenje, spodbuja sproščanje endorfinov, hormonov sreče, kar lahko izboljša razpoloženje, zmanjša stres in tesnobo ter pomaga pri obvladovanju depresije.

Zmanjšanje tveganja za osteoporozo: Kolesarjenje obremenjuje kosti in s tem spodbuja njihovo rast in moč, kar lahko zmanjša tveganje za osteoporozo in zlome kosti v starosti.

Izboljšanje spanja: Redna telesna aktivnost, kot je kolesarjenje, lahko izboljša kakovost spanja in pomaga pri lajšanju nespečnosti.

Krepitev imunskega sistema: Kolesarjenje lahko okrepi imunski sistem in pomaga telesu pri boju proti okužbam in boleznim.

Skupaj z zgoraj naštetimi učinki lahko enourno kolesarjenje na dan prispeva k celostnemu zdravju in dobremu počutju.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije