LED

VIDEO: Zamrznjena stekla? Tako se znebite drgnjenja avtomobila

Se v ranem jutru jezite, ker vam ne gre čiščenje ledu s stekla avtomobila?
Fotografija: Avto v zimskem jutru. FOTO: Jarih Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Avto v zimskem jutru. FOTO: Jarih Getty Images/istockphoto

Mrzla jutra in zima prinašajo tudi več opravka, preden sedete v avtomobil. Če zapade sneg, je tega treba povsem očistiti, sicer vas čaka globa. Vetrobranska stekla avtomobila morajo biti prav tako povsem čista, saj je dobra vidljivost glavni pogoj varne vožnje. Kako se rešiti jutranjega dolgotrajnega drgnjenja avtomobila?

Če imate v avtomobilu dober prezračevalni sistem s klimatsko napravo, lahko najprej vklopite tega na srednjo temperaturi in hkrati vklopite ogrevanje stekla. Tako se bo led na zunanji strani hitreje odtalil.

Sicer pa je dobro imeti v avtomobilu strgalo, s katerim nežno odstranimo led, ne da bi poškodovali vetrobranska stekla. Za najlažje pa naj bi veljala preprosta kombinacija v pršilu, za kar potrebujete razpršilko, v katero nalijete 2/3 medicinskega alkohola in 1/3 navadne vode. Če niste za eksperimentiranje, pa lahko v trgovini kupite t. i. pršilo za odmrzovanje stekel, ki ga popršite po steklu.
  

Zimska tekočina za vetrobranska stekla pomaga


Za zamenjavo letne tekočine z zimsko morate poskrbeti, še preden se temperature spustijo krepko pod ničlo. Če tega še niste storili, uporabite zimski koncentrat, ki ga v ustreznem razmerju razredčite z vodo. Če je posoda s tekočino za stekla razmeroma polna, uporabite kar nerazredčen koncentrat. Ob tem ne pozabite, da je treba tekočino z zimskim koncentratom spraviti tudi v cevi, ki jo dovajajo do stekel, kar boste dosegli z nekajkratnim 'pranjem' stekel. Ko boste ravno pri tem opravilu, ne pozabite preveriti metlic brisalcev in jih po potrebi zamenjati, svetuje AMZS.

Koristno zna biti tudi pršilo za odmrzovanje ključavnic, vendar ga nikar ne shranjujte v avtomobilu, saj vam pri zamrznjenih ključavnicah tam ne bo koristilo!
 
 
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije