KUHINJSKI PRIPOMOČKI

Pri loncih in nožih ne varčujmo

Potrebujemo tri ali štiri lonce različnih velikosti in nekaj nožev, kuhalnice in deske za rezanje, ki so lahko lesene ali plastične; kozarci in krožniki so potrošna roba.
Fotografija: Dober nož je eden stebrov vsake kuhinje. FOTO: Bravissimos Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Dober nož je eden stebrov vsake kuhinje. FOTO: Bravissimos Getty Images/istockphoto

Slej ko prej se vsi osamosvojimo in zapustimo matično družino. Med drugim to pomeni vodenje lastnega gospodinjstva in seveda kuhinje. Če smo se vsaj osnov naučili od matere oziroma staršev, večjih težav ne bo, marsikdo pa je po tem, ko se vseli v svoje novo domovanje, povsem nebogljen.

Dober nož je eden stebrov vsake kuhinje. FOTO: Bravissimos Getty Images/istockphoto
Dober nož je eden stebrov vsake kuhinje. FOTO: Bravissimos Getty Images/istockphoto

Kako urediti gospodinjstvo, kako se lotiti kuhanja, katere potrebščine potrebujemo? Za začetek si priskrbimo posodo, koliko, je odvisno od članov gospodinjstva. Najbolje je kupiti tri ali štiri lonce različnih velikosti, zelo pripravna je kozica ali nizka posoda z ročajem, nepogrešljiva seveda ponev. To je osnova, ki zadošča, da lahko skuhamo tudi razkošno kosilo. Če imamo pečico, potrebujemo nekaj pekačev, vsaj enega večjega in enega manjšega in kakšen okrogel model, v katerem lahko spečemo pite ali torte. Posebno poglavje so sklede, za solate se dobro obnesejo steklene, za pripravo testa na primer pa uporabimo plastične.

Ne pozabimo na cedila, obvezno je večje za testenine, pa za solato in drugo zelenjavo. Med nepogrešljive pripomočke štejemo kuhalnice, teh naj bo več, kupimo komplet, lahko so lesene ali iz umetnih materialov, kakor nam je ljubše. Poleg tega potrebujemo še zajemalko, eno večjo za juhe in manjšo za omake, pa lopatko, s katero poberemo meso iz ponve.

Za dobre lonce postrgajmo zadnje evre, če je treba. FOTO: Jackf Getty Images/istockphoto
Za dobre lonce postrgajmo zadnje evre, če je treba. FOTO: Jackf Getty Images/istockphoto

Izkušeni kuharji pravijo, da je najpomembnejši pripomoček dober nož oziroma komplet različnih nožev, za meso, zelenjavo, kruh ... Ko bomo izbirali nože, se spomnimo še na deske za rezanje, ki so lahko plastične ali lesene. Toliko za začetek, potem pa bomo sproti odkrivali, kaj vse še potrebujemo, na primer metlico za stepanje, lupilnik za krompir in druge pripomočke.

Ko imamo osnovne potrebščine, potrebujemo seveda še krožnike in jedilni pribor, skodelice za solato, kosmiče in podobno, kozarce in skodelice za kavo, čaj in mleko. To je osnova, brez katere si težko zamišljamo organizirano kuhinjo, in je lahko kar precejšnji strošek za družinski proračun. Če nimamo dovolj denarja, pač varčujmo, kjer je le mogoče, a ne pri loncih in nožih: te raje kupimo kakovostne.


To se nam bo pozneje še kako obrestovalo, dobre lonce bomo namreč lahko uporabljali ne leta, temveč desetletja. Drugo je potrošna roba, kot pravimo, ki se razbije in obrabi in ne bo narobe, če za začetek kupimo najcenejše. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije