UNIČENO POHIŠTVO

Mačke pod stresom več praskajo

Večina lastnikov mačk dobro pozna razpraskane sedežne garniture, preproge in blazine in jih pač jemlje kot naravni del skrbi za mačko.
Fotografija: Mačke v gospodinjstvih z otroki še posebno rade praskajo pohištvo. FOTO: Strelciuc Dumitru/Getty Images
Odpri galerijo
Mačke v gospodinjstvih z otroki še posebno rade praskajo pohištvo. FOTO: Strelciuc Dumitru/Getty Images

Mednarodna ekipa z Univerze v Ankari je na podlagi intervjujev s 1200 lastniki mačk ugotovila, da je želja po praskanju večja, kadar so izpolnjeni nekateri dejavniki. Tako bodo mačke, ki so pod stresom, praskale pohištvo občutno več kot mačke, ki so umirjene. Pod še posebno velikim stresom so kosmatinke, ki živijo v gospodinjstvih z majhnimi otroki. Otroci v gospodinjstvu njihovo željo po praskanju občutno povečajo. Dejavnik, ki napoveduje, da bo mačka nagnjena k praskanju, je tudi intenzivna nočna aktivnost.

Nočno vedenje, kot sta povečana igrivost in vokalizacija, torej mijavkanje, sta pogosto posledica premalo komuniciranja in igranja z mačko podnevi, ugotavlja glavna avtorica študije dr. Yasemin Salgirli. »Čeprav so mačke po naravi nočne živali, se lahko prilagodijo človeškemu urniku, če jim zagotovimo strukturirane in privlačne dejavnosti čez dan,« zagotavlja. Težava je v tem, da številni skrbniki svojih ljubljenčkov ne zaposlijo dovolj.

Tako kot premalo igranja je lahko vzrok za stres in posledično praskanje tudi preveč igre. Mačka, ki se dolgo igra, lahko trpi zaradi pretirane stimulacije čutov, zaradi katere naraste raven stresnih hormonov. Tedaj lahko postane agresivna, kar se prav tako kaže v pogostejši želji po praskanju.

S strateško postavljenimi praskalniki se bo manj lotevala pohištva.
FOTO: Zarifa/Getty Images
S strateško postavljenimi praskalniki se bo manj lotevala pohištva. FOTO: Zarifa/Getty Images
Tega početja jih ne moremo odvaditi, saj gre za nagon, lahko pa poskrbimo, da ne bodo preveč pod stresom, in s tem zmanjšamo njihovo potrebo po praskanju. Poškodbam pohištva se lahko izognemo oziroma jih vsaj omilimo s postavljanjem praskalnikov na mesta, mimo katerih žival pogosto hodi. Igranje z mačko, ki naj bo kratko, a dinamično, podobno uspešnemu lovu na plen, prav tako zmanjšuje potrebo po tovrstnem uničevanju. Po besedah znanstvenice pomaga tudi čim več skrivališč po stanovanju ter veliko visokih prostorov, kamor se lahko povzpnejo in opazujejo okolico.

Skrbniki jim lahko deloma pomagajo tudi z izbiro materialov, ki so proti njihovim krempljem nekoliko bolj odporni. Takšni so denimo materiali iz mikrovlaken, denim ter sintetični poliester, rajon, najlon ali akril.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije