PRAZNIČNA KLASIKA

Posebna sestavina: preizkusite recept za domači paneton z žafranom

Paneton je božično-novoletna klasika, malce drugačna tovrstna sladica pa naj letos nastane v vaši kuhinji.
Fotografija: Za pripravo panetona si vzemite dovolj časa. FOTO: Marianvejcik/Getty Images
Odpri galerijo
Za pripravo panetona si vzemite dovolj časa. FOTO: Marianvejcik/Getty Images

Paneton tradicionalno izvira iz Italije, kjer velja za sladico zadnjih praznikov v letu, dodobra pa se je uveljavil tudi pri nas in večina si božiča ali novega leta ne predstavlja brez tega kolača.

V trgovinah je na voljo v nešteto različicah, lahko pa čisto vaša nastane v domači kuhinji.

Da bi po teksturi res bil pravi in po okusu ne bi razočaral, si vzemite dovolj časa, tako pa pripravite domač paneton z žafranom.

Priprava:

  • Mleko nalijte v lonček, dodajte žafran in segrevajte na zmernem ognju.
  • Ko zavre, odmaknite, pomešajte in pokrijte ter pustite 20 minut.
  • Mleko nato precedite v večjo posodo. Dodajte mu žličko sladkorja in kvas. Počakajte deset minut, da se kvas stopi in zapeni.
  • Primešajte ostanek sladkorja, maslo, jajca in sol.
  • Dodajte polovico moke in z mešalnikom zmešajte pri najnižji hitrosti.
  • Dodajte ostalo moko in hitrost mešalnika povečajte na srednjo. Mešajte tako dolgo, da dobite gladko zmes, ki se ne prijema posode.
  • Umešajte rozine, limonino in pomarančno lupino.
  • Testo pokrijte s plastično folijo ali čisto kuhinjsko krpo.
  • Počakajte da naraste na dvakratno količino.
  • Nežno ga pritisnite, da se izloči zrak, stresite na desko in malce premesite.
  • Testo položite v pomaščen pekač za paneton (ali višji, ožji lonec, ki ga lahko segrevate v pečici).
  • Pokrijte s plastično folijo ali krpo in ga pustite na toplem mestu brez prepiha vsaj 45 minut.
  • Medtem segrejte pečico na 180 stopinj Celzija.
  • Paneton premažite z jajčnim beljakom, posujte s sladkorjem in pecite 45 minut.
  • Ko je pečen, naj še približno 20 minut počaka v pekaču, nato ga odstranite iz njega in počakajte, da se na rešetki povsem pohladi.

Paneton tradicionalno izvira iz Italije. FOTO: Marcelo Verfe/Getty Images
Paneton tradicionalno izvira iz Italije. FOTO: Marcelo Verfe/Getty Images

Recept s portala Miss7

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije