TRIKI ZA PRAZNIČNO PEKO

6 nasvetov za peko, kot bi vam jih povedala vaša babica

Naj gre za preproste ali kompleksne sladice, za njihov neuspeh so pogosto krive nekatere usodne napake pri peki. Pripravili smo seznam napotkov za tiste malenkosti, ki se nam pogosto izmuznejo in ki jih vsaka babica dobro pozna. Ne verjamete? Povprašajte svojo babico, zagotovo vam zaupa še kakšen dodaten nasvet.
Fotografija: Za navdušujoče domače dobrote smo vam pripravili 6 uporabnih nasvetov. FOTO: Depositphotos 
Odpri galerijo
Za navdušujoče domače dobrote smo vam pripravili 6 uporabnih nasvetov. FOTO: Depositphotos 

Prihaja čas peke bolj ali manj zapletenih sladic, na žalost pa začetno navdušenje, potem ko rezultat ni takšen, kot je bil pričakovan, hitro mine. Vendar za neuspeh pri peki največkrat niso krivi nesposobnost in neposrečeno izbrani recepti, temveč nekatere zelo pogoste napake, ki se jim je treba izogniti. 

Neprimerna temperatura sestavin

Če v receptu piše, da naj bodo sestavine sobne temperature, naj bodo res takšne. Kar pomeni, da jajca, kvas, maščobo, moko, sladkor in vse drugo, kar boste potrebovali za peko, na pult postavite vsaj dve uri, preden se je lotite. Tako se bodo sestavine primerno ogrele in zagotovile najboljši rezultat.

Nepotrpežljivost pri mešanju

Za stepanje si vzemite čas. Zlasti za peciva, za katera najprej stepate jajca in sladkor. Če v receptu piše, da mešaje tako dolgo, da mešanica dodobra naraste in postane gosta ter penasta, ne prehitevajte in preostale sestavine dodajte šele, ko je osnova prav takšna, kot naj bi bila.

Za stepanje si vzemite čas. Zlasti za pecivo, za katero najprej stepate jajca in sladkor. FOTO: Sonja Ravbar
Za stepanje si vzemite čas. Zlasti za pecivo, za katero najprej stepate jajca in sladkor. FOTO: Sonja Ravbar

Zanemarjanje soli

Sol pri pecivih dela čudeže. Zato nikoli ne pozabite nanjo. Tudi pri receptih, kjer ni navedena, je oddajte ščepec, saj okrepi okus končnega izdelka.

Dodajanje preveč moke

Pri dodajanju moke dosledno upoštevajte recept. Če ta navaja, da jo dodajajte počasi, dokler testo ne dobi primerne teksture, to upoštevajte. Če boste hiteli, se bo kaj lahko zgodilo, da bo moke preveč, pecivo pa na koncu trdo in zbito, saj med peko ne bo primerno naraslo.

Neprimerna temperatura pečice

Peciva vedno pecite v predhodno segreti pečici. Kajti le tako lahko natančno spremljate čas pečenja na primerni temperaturi. Upoštevajte navedeni čas. Pečice, v kateri se peče kvašeno testo, ne odpirajte, dokler ne mine vsaj polovica priporočenega časa. V nasprotnem primeru vzhajano testo namreč lahko upade in rezultat ne bo takšen, kot naj bi bil.

Pecivo vedno pecite v predhodno segreti pečici. FOTO: Haveseen/Getty Images
Pecivo vedno pecite v predhodno segreti pečici. FOTO: Haveseen/Getty Images

Zanašanje zgolj na čas pečenja

Čas pečenja je seveda nekakšen okvir, po katerem se gre ravnati, a preden pecivo vzamete iz pečice, vendarle z zobotrebcem preverite, ali je res pečeno. Včasih se zgodi, da potrebuje še nekaj minut in škoda bi bilo, da mu jih ne bi namenili.

Seznam nasvetov je pripravila Miss7.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije