SLASTNO

Specialitete tradicionalne turške kuhinje: veste, kaj je kaj? (FOTO)

Tipične jedi smo podrobno razdelili na skupine predjedi, juh, solat, glavnih jedi, slaščic in napitkov.
Fotografija: Sis kebab – nabodala z mesom. FOTO: splet
Odpri galerijo
Sis kebab – nabodala z mesom. FOTO: splet

Turška kuhinja velja za eno najboljših na svetu. Potovanje po Turčiji pomeni tudi pestro kulinarično potovanje, saj turška kuhinja ponuja veliko specialitet, tako lokalnih kot tradicionalnih. Zanjo je značilna izredna raznolikost, včasih tudi brez recepture, saj Turki za pripravo hrane uporabijo tisto, kar imajo pri roki, včasih več zelenjave, drugič mesa. Za njih je hrana eden večjih užitkov, zato nimajo urnika za kosilo ali večerjo, pač pa jedo, ko so lačni.

Tipične jedi smo podrobno razdelili na skupine predjedi, juh, solat, glavnih jedi, slaščic in napitkov. Jedi so v turškem jeziku, da boste vedeli, kaj naročiti ob vašem prihodnjem dopustu v Turčiji.

Predjedi in male jedi – meze

Arnavut cigeri – jetra s čebulo in z začimbami
Barbunya pilakisi – fižol v paradižnikovi omaki
Borek – burek, listnato testo z različnimi nadevi, s sirom ali z mletim mesom
Cacik – jogurtova omaka
Fava – namaz iz kuhanega belega fižola
Gozleme – tanke palačinke, pečene na železni plošči, polnjene s sirom, špinačo ali z mletim mesom, prelito z jogurtom iz ovčjega sira
Lahmacun – turška različica pice, tanka okrogla lepinja, z mletim mesom in začimbami
Manti – turški ravioli, polnjeni z mletim mesom, postreženi s polivko iz svežega jogurta s česnom
Menemen – sočno pečena jajca z zelenjavo, zeleno papriko, s čebulo, paradižnikom
Sigara borek – vrsta bureka, podolgovate oblike, zvitega kot cigara
Su borek – burek, ki se pred pečenjem kratko kuha v slani vodi

Lahmacun – različica turške pice. FOTO: splet
Lahmacun – različica turške pice. FOTO: splet

Juhe

Iskembe corbasi – nenavadna turška juha iz ovčjih notranjih organov in z ogromno česna
Mercimek corbasi – juha iz zmlete leče
Tarhana – juha z mletim mesom in jogurtom
Tavuk corbasi – piščančja juha
Yayla corbasi – juha z rižem, jogurtom in s koprom

Solata

Coban salatasi – solata s paradižnikom, kumaricami, papriko in čebulo
Piyaz salatasi – fižolova solata s čebulo
Tursu – različna zelenjava: korenček, paprika, zelena paradižnik, kumare, zelje, bučke, v marinadi kisa in česna
Yesil salata – zelena solata

Menemem je vedno serviran v železni ponvici. FOTO: splet
Menemem je vedno serviran v železni ponvici. FOTO: splet

Glavne jedi

Adana kebabi – kebab iz ovčjega mesa
Cinarcik usulu balik – plošča z ribami in morskimi sadeži
Dolmas – paprika ali listi vinske trte, polnjeni z mletim mesom in rižem, s pinjoli in z rozinami
Doner kebab – začinjeno meso, pečeno na pokončnem žaru, zloženo v stožec, narezano na tanke lističe
Imam bayildi – jajčevci, polnjeni s čebulo in paradižnikom
Izgara – mešano meso z žara: začinjeno mleto meso, formirano v podolgovate ali okrogle oblike, ki se pečejo na žaru, v pečici ali cvrtniku
Pilaw – vsakdanja jed iz riža, zelenjave in mesa
Sis kebab – predhodno marinirani koščki mesa, pečeni na nabodalu

Kruh

Ekmek – pšenični, beli kruh
Pide – lepinja iz kvašenega testa, pečena s sirom in mesom
Simit – okrogel kruhek, posut s sezamom, s hrustljavo skorjico in z mehko notranjostjo, ki se prodaja na ulici

Simit – okrogel kruhek s sezamom, ki se prodaja na ulicah. FOTO: splet
Simit – okrogel kruhek s sezamom, ki se prodaja na ulicah. FOTO: splet
Turčija ponuja tisoče vrst baklave. FOTO: splet
Turčija ponuja tisoče vrst baklave. FOTO: splet

Slaščice

Baklava – zelo tanki listi testa (jufka), premazani z maslom, polnjeni z orehi, s pistacijami ali z mandeljni, preliti s sirupom iz sladkorja, meda, limoninega soka in začimb, narezani v različnih oblikah
Helva ali halva – beli lešnik ali turški med, sezamova moka, pšenična moka ali zdrob s pečenimi mandeljni, pomešanimi s sladkorjem, z medom in vodo vrtnice
Kunefe – sladka  jed iz tankih rezancev, sira in sladkornega sirupa ali sladka jed iz sladkorja in škroba z različnimi oreščki, začimbami in aromami, npr. vodo vrtnice ali limoninim sokom
Revani – kolač iz zdroba, s sladkornim sirupom in z limoninim sokom
Sutlac – riž na mleku, prelit s karamelo
Tulumba tatlisi – v vročem olju ocvrte kroglice, prelite s sirupom
Zerde – desert z žafranom

Napitki

Ayran – napitek iz jogurta, razredčenega s slano vodo
Boza – sladek fermentirani napitek iz ajde ali prosa
Loguza serbeti – sladek napitek, namenjen svečanim priložnostim, kot dobrodošlica
Raki – napitek z janežem, vsebuje do 50 odstotkov alkohola, pridobiva se s pečenim sadjem, z datlji, iz svežega ali sušenega grozdja
Tukenmez – različni sadni sokovi
Cay – večinoma črni čaj

Manti – turški ravioli. FOTO: splet
Manti – turški ravioli. FOTO: splet

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije