ZDRAVO
Razstrupljanje je lahko tudi slastno
Priročnik Lucie Reynier Razstrupljanje: Detoks je za vse, ki želijo v svoj življenjski slog vnesti bolj zdrave navade
Odpri galerijo
Založba Mladinska knjiga je v teh dneh izdala priročnik francoske dietetičarke in nutricionistke Lucie Reynier Razstrupljanje: Detoks: 40 receptov za vse letne čase, namenjen tistim, ki želijo v svoj življenjski slog vnesti (bolj) zdrave navade. Za težkokategornike zdravega življenja bo nemara premajhen izziv: priporočeni jedilniki so daleč od strogih postov z juhami in zelenjavnimi in sadnimi sokovi, ki so se jih vajeni držati. Zato pa bo knjiga koristno in uporabno branje za vse, ki radi dobro jedo, hkrati pa želijo, ne da bi se jim bilo treba zares odreči kulinaričnim užitkom, živeti bolj zdravo. S serijo receptov, priročno razdeljenih na štiri letne čase (avtorica priporoča, naj se razstrupljanja lotevamo ob menjavah sezone), jim bo to z lahkoto tudi uspelo.
Reynierjeva začne z razlago, zakaj je razstrupljanje sploh pomembno: strupene snovi, ki jih v telo vnašamo s prehrano ali vanj prodrejo iz onesnaženega okolja, se nabirajo v jetrih, ki postanejo, če je takih snovi preveč, preobremenjena. Ponujeni program razstrupljanja temelji na živilih, ki odvajajo vodo, vežejo strupe, čistijo in poživljajo. Avtorica priporoča, da program izvajamo največ deset dni, za vsako sezono (pomlad, poletje, jesen, zima) pa navede primer jedilnika za tri dni. Sestavljajo ga zajtrk, kosilo in večerja. Trije obroki so res nekoliko lažji (kot navaja avtorica, boste lahko izgubili kakšen kilogram, a ne priporoča, da bi se ga lotevali za hujšanje), a še vedno dovolj krepki, da ne boste stradali, pa tudi dovolj okusni, da razstrupljanje ne bo pomenilo odrekanja v tem pogledu. Za eno od zimskih razstrupljevalnih kosil Reynierjeva denimo priporoča solato iz motovilca z omako, lososa in kvinojo ter, za sladico, hruškov smuti z mandljevim mlekom. Recepte za vse jedi, ki jih navajajo, najdemo v knjigi. Vsi so dovolj preprosti, da ne bodo delali težav niti kuharskim začetnikom, omogočajo dokaj hitro pripravo (ob vsakem je v besedi in sliki pregledno naveden čas priprave in kuhanja) in uporabniku ne grenijo življenja s pretirano eksotičnimi sestavinami – manj običajna za našo kuho, sojino omako in ingver, dobite v vsaki živilski trgovini, po orehovo olje pa se boste nemara morali sprehoditi do večjega nakupovalnega centra (ali pa ga v receptu zvito zamenjali z oljem, ki ga pač imate doma).
Če se vrnemo k strastnim privržencem zdravega življenja: nemara bo program razstrupljanja zanje res prelahkoten, jih bo pa knjiga razveselila z izvirnimi recepti za okusne jedi, med katerimi bodo, tudi če se držijo posebnega prehranskega režima (jedo vegansko, brezglutensko itd.), zagotovo našli nekaj takšnih, ki jih bodo z veseljem uvrstili v svoj jedilnik. Ajda Janovsky
Reynierjeva začne z razlago, zakaj je razstrupljanje sploh pomembno: strupene snovi, ki jih v telo vnašamo s prehrano ali vanj prodrejo iz onesnaženega okolja, se nabirajo v jetrih, ki postanejo, če je takih snovi preveč, preobremenjena. Ponujeni program razstrupljanja temelji na živilih, ki odvajajo vodo, vežejo strupe, čistijo in poživljajo. Avtorica priporoča, da program izvajamo največ deset dni, za vsako sezono (pomlad, poletje, jesen, zima) pa navede primer jedilnika za tri dni. Sestavljajo ga zajtrk, kosilo in večerja. Trije obroki so res nekoliko lažji (kot navaja avtorica, boste lahko izgubili kakšen kilogram, a ne priporoča, da bi se ga lotevali za hujšanje), a še vedno dovolj krepki, da ne boste stradali, pa tudi dovolj okusni, da razstrupljanje ne bo pomenilo odrekanja v tem pogledu. Za eno od zimskih razstrupljevalnih kosil Reynierjeva denimo priporoča solato iz motovilca z omako, lososa in kvinojo ter, za sladico, hruškov smuti z mandljevim mlekom. Recepte za vse jedi, ki jih navajajo, najdemo v knjigi. Vsi so dovolj preprosti, da ne bodo delali težav niti kuharskim začetnikom, omogočajo dokaj hitro pripravo (ob vsakem je v besedi in sliki pregledno naveden čas priprave in kuhanja) in uporabniku ne grenijo življenja s pretirano eksotičnimi sestavinami – manj običajna za našo kuho, sojino omako in ingver, dobite v vsaki živilski trgovini, po orehovo olje pa se boste nemara morali sprehoditi do večjega nakupovalnega centra (ali pa ga v receptu zvito zamenjali z oljem, ki ga pač imate doma).
Če se vrnemo k strastnim privržencem zdravega življenja: nemara bo program razstrupljanja zanje res prelahkoten, jih bo pa knjiga razveselila z izvirnimi recepti za okusne jedi, med katerimi bodo, tudi če se držijo posebnega prehranskega režima (jedo vegansko, brezglutensko itd.), zagotovo našli nekaj takšnih, ki jih bodo z veseljem uvrstili v svoj jedilnik. Ajda Janovsky