SUPER RECEPTI

Podčrtano z rumeno in oranžno (FOTO)

Med dobrotami, ki so na slovenskih tržnicah praviloma dostopne vse leto, smo izbrali korenje in podzemno oziroma rumeno kolerabo.
Fotografija: FOTO: Špela Ankele
Odpri galerijo
FOTO: Špela Ankele

Za korenje se kar ne moremo odločiti, kakšno nam je bolj všeč – surovo ali kuhano, nemara pečeno? Ta korenovka je na trgovskih policah največkrat oranžna, medtem ko slovenske tržnice praviloma premorejo vsaj še eno, rumeno različico.

Tu lahko omenimo še eno zanimivost: ste vedeli, da je ljubljansko rumeno korenje slovenska avtohtona sorta, ki jo uporabljamo tako za krmo živali kot tudi za kuhanje? Takole ga opišejo v Semenarni Ljubljana: »Ima močno aromo in značilen ter izrazit okus po korenju, ki pride do izraza predvsem pri kuhanju domačih zelenjavnih in mesnih juh.«

Različni odtenki korenja. FOTO: Špela Ankele
Različni odtenki korenja. FOTO: Špela Ankele

Tudi priljubljeno oranžno oziroma rdeče korenje je praviloma del domačih juh, pa naj bodo te kremne ali bistre, mesne ali zelenjavne. Lahko pa iz njega naredimo še marsikaj, denimo solato, celo torto in potico. Testo za takšno potico pripravimo podobno kot za vse druge, medtem ko gredo v nadev, poleg na drobno naribanega in narahlo prepraženega korenja, največkrat še jabolko, rozine in cimet.

Bloška trojka, kaura in šara

In če za korenje lahko rečemo, da je res vsestranska korenovka, je podobno širok tudi spekter okusov, ki jih lahko pripravimo iz podzemne kolerabe. Ta gomoljnica je, podobno kot korenje, primerna za različne vrste juh. Iz nje lahko skuhamo omako ali jo preprosto spečemo v pečici kot krompir.

FOTO: Špela Ankele
FOTO: Špela Ankele

V Sloveniji poznamo mnogo jedi, v katere se vmeša koleraba. Ena je doma v Loški dolini, kjer razširjeni enolončnici iz krompirja, fižola in podzemne kolerabe rečejo kaura, kar je hkrati poimenovanje za rumeno kolerabo. Druga jed je vsekakor bloška kavla ali trojka, v kateri se kolerabi pridružita še krompir in fižol. Tretja znana jed, ki je priljubljena predvsem pozimi, pa je šara, torej preprosta, a nadvse okusna enolončnica, največkrat pripravljena iz krompirja, kolerabe, repe in korenja.

FOTO: Nadezhda_nesterova/getty Images
FOTO: Nadezhda_nesterova/getty Images

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije