ODPRTA KUHINJA
Koraki do popolne pite
Danes bomo po korakih spoznali veščino priprave pit iz krhkega testa. Dovolj bo nasvetov in namigov, da bomo odslej razmišljali le še o nadevih – sladkih ali slanih – in o tem, kakšno testeno mrežo bi oblikovali.
Odpri galerijo
V enciklopediji piše, da je pita sladko ali slano pecivo iz krhkega, listnatega, vlečenega ali kvašenega testa s sladkim ali slanim nadevom, bodisi z zelenjavnim, mesnim ali ribjim. Lahko je odkrita, kar je pogosto pri skutni, limonovi in čokoladni piti ter večini zelenjavnih, ali pokrita, torej je nadev pokrit še z eno plastjo testa, kar poznamo vsaj iz ameriških in angleških filmov, kjer so take pite tradicionalna praznična jed. Pogosto kuharji del testa razrežejo na trakove ali oblikujejo svaljke ter z njimi kakor z mrežo pokrijejo nadev. Včasih pa kakšen nadev zakrijemo le z drobtinicami testa, kar je zelo privlačno.
Več preberite tukaj.
Več preberite tukaj.