Balzam za dihalne poti

Pripravimo sirup iz smrekovih vršičkov in ga v sezoni prehladnih obolenj uživamo po žlički ali z njim sladimo čaj.
Fotografija: Z njim lahko osladimo čaj za vso družino.
Odpri galerijo
Z njim lahko osladimo čaj za vso družino.

V domači lekarni nikakor ne sme manjkati sirup iz smrekovih vršičkov, saj je odlično sredstvo za lajšanje kašlja in blažitev bolečin pri vnetem grlu. Vsebuje veliko vitamina C ter paleto drugih za organizem koristnih vitaminov in snovi, kot so flavonoidi, grenčine, smole ter eterična olja, zato krepi splošno odpornost, poživlja in preganja utrujenost. Pozimi, ko so prehladna obolenja pogosta, z njim preprosto osladimo čaj za vso družino in občutno skrajšamo trajanje simptomov. Nekateri ga v hladnejših mesecih preventivno (pa tudi kurativno) jemljejo po žličkah.
Plasti vršičkov in sladkorja se spremenijo v blagodejni sirup.
Plasti vršičkov in sladkorja se spremenijo v blagodejni sirup.

Mlade smrekove vršičke nabiramo spomladi, zdaj je pravi čas, odvisno seveda od nadmorske višine, na kateri rastejo smrečice; da jih nabiramo stran od prometnih cest, ni treba posebno poudarjati, dodajmo pa, da bodimo zmerni pri skubljenju posameznega drevesca in vsakemu odtrgamo le za kakšno pest svetlo zelenih poganjkov; najboljši so majhni, dolgi do nekaj centimetrov, mehki in na otip medeni. Če jih z lahkoto zgrizete, so pravi, pravijo. To počnemo v lepem vremenu, dež namreč z njih spira eterična olja in smole. In še tole: odlični so tudi borovi vršički, a jih je neprimerno manj.


Doma jih zložimo v čist velik kozarec v kombinaciji s plastmi sladkorja: na dnu naj bodo vršički, sledi sladkor, lahko tudi rjav, pa spet plast vršičkov, sladkorja in tako naprej do vrha, kjer naj bo sladkor. Plasti, debele naj bodo za prst, malce potlačimo, kozarec zapremo in postavimo na osončeno okensko polico. Po mesecu ali še malce dlje precedimo in sirup shranimo na suhem in hladnem prostoru, super se obnesejo stekleničke. Zdrži do naslednje sezone.

Plasti sladkorja lahko nadomestimo z medom, a ta naj bo kristaliziran in čim bolj blagega okusa, denimo cvetlični, kozarca pa ne postavimo neposredno na sončno svetlobo. Za hitrejšo različico potrebujemo okoli 20 dag vršičkov, kilogram rjavega sladkorja in liter vode: vršičke in vodo damo v posodo, zavremo, kuhajo naj se 10 minut. Precedimo, vmešamo sladkor in znova postavimo na ogenj. Kuhamo 20 minut. Vroč sok nalijemo v kozarce, zapremo in spravimo. In kaj naredimo z odcejenimi vršički?


Lahko jih prelijemo s toplo vodo, premešamo, pustimo malo stati, odcedimo in dobimo nekakšen sok, ki ga spravimo v hladilnik in z njim sladimo čaj ali ga v vročih dneh mešamo z vodo in limonovim sokom, lahko pa jim namenimo preliv iz žganja, odcedimo in dobimo dišeč teh hkrati blagodejen liker. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije