VOJNA V UKRAJINI

Oblegani Mariupol po humanitarnem koridorju zapustilo 20.000 ljudi

Rusija je danes prepovedala vstop v državo predsedniku ZDA Bidnu.
Fotografija: Posledice napadov v Ukrajini. FOTO: Glavni direktorat državne službe za izredne razmere Ukrajine V Kijevu
Odpri galerijo
Posledice napadov v Ukrajini. FOTO: Glavni direktorat državne službe za izredne razmere Ukrajine V Kijevu

Oblegano ukrajinsko mesto Mariupol je po humanitarnem koridorju zapustilo okoli 2000 civilnih avtomobilov, še okoli 2000 vozil pa čaka na svojo priložnost za odhod iz mesta. Zvečer so sporočili, da je iz mesta danes odšlo 20.000 ljudi. Pred tem je propadlo več poskusov evakuacij. Zaradi hudega ruskega obstreljevanja in bombardiranja je okoli 400.000 prebivalcev brez tekoče vode in ogrevanja, primanjkovati je začelo tudi hrane.

Preberite še: 

image_alt
Janša v Kijevu, znano, kaj je po srečanju z njim dejal Zelenski (FOTO)

V Ukrajini je bil v bližini Kijeva ubit snemalec televizijske postaje Fox News Pierre Zakrzewski. Zakrzewski, ki je živel v Londonu, je v Ukrajini delal od februarja.

Zakrzewski je bil ubit, njegov kolega Benjamin Hall pa ranjen, ko so v ponedeljek streljali na njuno vozilo v Horenki blizu Kijeva. To je sporočila izvršna direktorica Fox News Media, Suzanne Scott.

Zakrzewski je bil fotograf z vojnih območij, ki je za Fox News pokrival skoraj vse mednarodne zgodbe, od Iraka, Afganistana do Sirije. Hall je medtem še vedno hospitaliziran v Ukrajini.

Ukrajinski predsednik vdan v usodo: Ukrajina se ne bo včlanila v Nato

»Treba je priznati, da se Ukrajina ne bo mogla včlaniti v zvezo Nato,« je dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. »Zadovoljen sem, da naš narod začenja razumevati, da se moramo zanesti sami nase.« V preteklih letih so sicer večkrat slišali, da so vrata Nata odprta, a tudi, da Ukrajina ne more vstopiti.

Preberite še: 

image_alt
Janša v Kijevu, znano, kaj je po srečanju z njim dejal Zelenski (FOTO)

»To je resnica in treba jo je sprejeti,« je dodal na videokonferenci s predstavniki vojaškega zavezništva pod vodstvom Velike Britanije, v katerem je več severnoevropskih držav.

Rusija ameriškemu predsedniku prepovedala vstop v državo

Rusija je v odziv na sankcije, ki jih je zaradi vojne v Ukrajini proti njej uvedel zahod, danes prepovedala vstop v državo predsedniku ZDA Joeju Bidnu in več visokim predstavnikom njegove vlade, med drugim državnemu sekretarju Antonyju Blinknu.

Preberite tudi: 

image_alt
O Janševem odhodu v Ukrajino tudi CNN in drugi svetovni mediji (FOTO)

ZDA so pred tem uvedle sankcije proti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, vodji ruske diplomacije Sergeju Lavrovu ter več članom ruske vlade in njenim ključnim sodelavcem. V Moskvi so danes izrecno poudarili, da se odzivajo na ameriške sankcije brez primere, ki prepovedujejo vstop visokih ruskih politikov v ZDA in so odsev skrajno rusofobne usmeritve sedanje administracije ZDA.

Še dodatne sankcije, tudi proti Lukašenku

ZDA so danes uvedle sankcije proti dodatnim osebam iz ožjega kroga Putina. Med njimi je tudi predsednik Belorusije Aleksander Lukašenko, ki skupaj z drugimi s seznama ne bo smel potovati v ZDA in bo tam izgubil morebitno premoženje. Sankcije so uvedene tudi proti njegovi ženi Halini, proti še 25 Belorusom, proti osmim namestnikom ruskega obrambnega ministra, dvema generaloma in obrambnemu podjetju.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije