PREMIER S KOLEGI V UKRAJINI

Janša v Kijevu, znano, kaj je po srečanju z njim dejal Zelenski (FOTO)

Trije premierji(Slovenije, Poljske in Češke) so prvi tuji voditelji, ki so po začetku ruske invazije obiskali ukrajinsko prestolnico.
Fotografija: Na poti v Kijev FOTO: Tviter Vlada Rs
Odpri galerijo
Na poti v Kijev FOTO: Tviter Vlada Rs

Premierji Slovenije Janez Janša, Poljske Mateusz Morawiecki in Češke Petr Fiala so se danes v Kijevu srečali z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, je na Twitterju objavila slovenska vlada. Po navedbah ukrajinskih virov se jim je Zelenski zahvalil za 'ta močan znak podpore'. »Vaš obisk v Kijevu v tem težkem času za Ukrajino je močan znak podpor. To resnično zelo cenimo,« je dejal Zelenski na srečanju, ki se ga je udeležil tudi ukrajinski premier Denis Šmihal.

Trije premierji so prvi tuji voditelji, ki bodo po začetku ruske invazije obiskali ukrajinsko prestolnico. Janša je pred prihodom sporočil, da želijo z obiskom prinesti Ukrajini sporočilo, da je evropska država in da bo kmalu na poti v EU. Ob tem se je zahvalil Ukrajini, ker brani Evropo in temeljne evropske vrednote.  »Vaš boj je naš boj in skupaj bomo zmagali,« je tvitnil s poti v Kijev.

»Obisk je organiziran po posvetovanju s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom in predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen,« so ob novici o obisku sporočili iz kabineta predsednika slovenske vlade. Z obiskom so bili seznanjeni tudi mednarodni akterji, kot so Združeni narodi, zveza Nato in ZDA.

V Kijev prišli z vlakom

 

Premierji, ki so v Kijev prispeli z vlakom, so se ob 19. uri po srednjeevropskem času pa srečali z ukrajinskim predsednikom Volodirjem Zelenskim ter tudi z ukrajinskim premierjem Denisom Šmihalom. Ta je na Twitterju zvečer potrdil prihod trojice premierjev in dodal: »Pogum resničnih prijateljev! Govorimo o podpori Ukrajini ter krepitvi sankcij proti ruski agresiji.« V delegaciji je poleg treh premierjev tudi podpredsednik poljske vlade Jaroslaw Kaczynski. Trije premierji so prvi tuji voditelji, ki so po začetku ruske invazije obiskali ukrajinsko prestolnico.

Janša se je po prihodu v Ukrajino že oglasil na twitterju, kjer je v angleščini sporočil, da želijo z obiskom Ukrajini prenesti posebno sporočilo. »Ukrajina je evropska država. Vsaka pot v Ukrajino je evropska pot.« Hkrati opozarja, da so ogrožene temeljne evropske vrednote. Poudarja, da jih Evropejci v Ukrajini branijo s svojim življenjem.

image_alt
Pretresljivi prizori iz Kijeva: na to območje odhaja premier Janša (VIDEO)

Premier je dejal še, da se EU končno prebuja in spreminja in da je v podpori Ukrajini enotnejša, kot je sploh kdaj bila. Izpostavil je še, da se tudi Ukrajina lahko pohvali z evropskimi vrednotami. »Hvala, ker ne branite le svoje domovine in Evrope kot ozemlja, temveč branite samo jedro evropskih vrednot in naš način življenja. Vaš boj je naš boj in skupaj bomo zmagali.«

Fajonova: To so rušitelji demokracije

Predsednica SD in evropska poslanka Tanja Fajon je na twitterju zapisala, da imajo kolegi SD v nemškem bundestagu mešane občutke zaradi odhoda Janše v Kijev (nelektorirano): »Odzivi na obisk Janše v Kijev so mešani, od napačnega signala do znamenja solidarnosti. A s prevladujočo oceno, da je škoda, ker je med prvimi na obisku prav zaveznik ta istih rušiteljev miru, demokracije. Farsa, da bi pozabili, na kateri strani so. Ne bomo in ne smemo pozabiti, na kateri strani so bili v preteklosti Orban, Le Pen, Kacinski, AFD, Janša. To so avtokrati, to so anti demokrati, rušitelji demokracije. Delajo to, kar je delal Putin leta. Že sledi o pretakanju denarja so in povedo veliko.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije