IZPOLNILA POGOJE

Zelena luč za Bolgarijo. Dobrodošla v schengensko območje

V območju schengna je 23 od 27 članic Evropske unije ter Švica, Norveška, Islandija in Liechtenstein.
Fotografija: Bolgarija in Romunija, ki sta članici EU od leta 2007, si že desetletje prizadevata za sprejem v schengen. Fotografija je simbolična. FOTO: Š Stoyan Nenov, Reuters
Odpri galerijo
Bolgarija in Romunija, ki sta članici EU od leta 2007, si že desetletje prizadevata za sprejem v schengen. Fotografija je simbolična. FOTO: Š Stoyan Nenov, Reuters

Bolgarija je izpolnila pogoje za vstop v schengensko območje z okrepitvijo varovanja svojih meja in boja proti nezakonitim migracijam, je danes ocenila nizozemska vlada, ki je doslej nasprotovala vstopu Bolgarije v to območje. Gre sicer za vlado, ki bo odstopila, ko se bo po novembrskih volitvah oblikovala nova vlada.

Namestnik nizozemskega ministra za pravosodje Eric van der Burg je sporočil, da je vlada ugotovila, da je Bolgarija izpolnila pogoje za vstop v schengensko območje in da se torej lahko strinja z odločitvijo, ki bi vodila v polno vključitev Bolgarije vanj.

V pismu parlamentu je pojasnil, da so ugotovitve zadnje misije Evropske komisije v Bolgariji pokazale, da Sofija še naprej pravilno uresničuje schengenski pravni red in da ni ugotovila nobenih pomanjkljivosti, niti pri nadzoru meje. Bolgarijo je pozval, naj nadaljuje krepitev varovanja meje.

image_alt
Poglejte prizore iz Srbije, Bolgarije, Romunije: zmanjkalo je elektrike, ljudi reševali iz snega (FOTO)

 

Avstrija pripravljena zrahljati veto

Bolgarija in Romunija, ki sta članici EU od leta 2007, si že desetletje prizadevata za sprejem v schengen. Evropska komisija je ocenila, da že od leta 2011 izpolnjujeta vse pogoje za vstop, a sta odločitev o tem blokirali Avstrija in Nizozemska. Nazadnje je njun sprejem lani preprečil veto Avstrije, Nizozemska pa je nasprotovala vstopu Bolgarije.

Avstrijski mediji so sicer te dni poročali, da je Avstrija pripravljena zrahljati veto, in sicer predvsem na področju letalskega prometa. O tem se je avstrijski notranji minister Gerhard Karner pred dnevi s kolegoma iz obeh držav pogovarjal ob robu ministrskega srečanja članic Salzburškega foruma v Sloveniji.

Evropska komisija je to pozdravila kot napredek in poudarila, da je pripravljena zagotoviti zadostna sredstva za varovanje zunanjih meja EU, kot naj bi zahteval Dunaj.

V območju schengna je 23 od 27 članic Evropske unije ter Švica, Norveška, Islandija in Liechtenstein.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije