2020

Združene države bodo ustanovile vesoljsko vojsko

Trump uresničuje Reaganovo idejo. V petih letih naj bi investirali osem milijard.
Fotografija: Ameriški presdednik Donald Trumo si želi nove, šeste veje vojske. FOTO: AP
Odpri galerijo
Ameriški presdednik Donald Trumo si želi nove, šeste veje vojske. FOTO: AP

Nedavno je ameriški predsednik Donald Trump izrazil željo, da bi v sklopu Pentagona ali ameriške vojske obstajala še ena veja vojske, imenoval jo je vesoljske sile. Ameriška vojska ima pet rodov, in sicer kopenske sile ali pehoto, mornarico, marince, vojno letalstvo in obalno stražo.

Zdaj pa je ameriško ministrstvo za obrambo v javnost že poslalo dokument, ki kaže, da naj bi se Trumpova vizija kmalu uresničila. V njem je pregled dejavnosti vesoljskih sil in tudi konkretni ukrepi, ki bi jih morala administracija sprejeti, da bi postavila temelje nove vojaške veje.

Vesoljsko jadralno letalo Dynasoar FOTO: Web
Vesoljsko jadralno letalo Dynasoar FOTO: Web

Podpredsednik ZDA Mike Pence je med nedavnim govorom orisal dejavnosti, ki jih Trumpova administracija vidi kot temeljne pri ustvarjanju vesoljskih sil. Na prvem mestu se je znašla ustanovitev novega vesoljskega poveljstva, ki bo nadzorovalo delovanje vesoljskih sil. Zagotavljalo naj bi tudi povezavo z drugimi rodovi vojske, razvijalo vojskovanje v vesolju, doktrino bojevanja, taktike, tehnike in postopke za prihodnost. Organizirati bo treba oddelke vojaških astronavtov, ustanoviti vesoljsko razvojno agencijo, ki bi raziskovala in razvijala nove tehnologije.

Šesta veja Pentagona bi bile vesoljske sile. FOTO: Guliver/Getty Images
Šesta veja Pentagona bi bile vesoljske sile. FOTO: Guliver/Getty Images

V naslednjih petih letih naj bi v novo vojaško vejo, v resnici naj bi zaživela leta 2020, investirali še osem milijard dolarjev ali povprečno 1,6 milijarde na leto.

Podpredsednik ZDA Mike Pence. FOTO: Guliver/Getty Images
Podpredsednik ZDA Mike Pence. FOTO: Guliver/Getty Images

V Trumpovi administraciji so se za to odločili, ker se zavedajo, da sta na tem področju zelo dejavni Rusija in Kitajska, ki izvajata zelo zahtevne vesoljske manevre, ti pa bi jima lahko omogočili potovanje v neposredno bližino ameriških satelitov in manipuliranje z njimi. Vojaški strokovnjaki se že od začetka vesoljske dobe zavedajo pomena vesoljskega prostora in v nekdanji Sovjetski zvezi in tudi v ZDA je nekoč že obstajalo nekaj vojaških vesoljskih programov. V ZDA je bilo to najprej jadralno letalo Dynasoar, nato MOL (orbitalni laboratorij s posadko). Oba programa so odpovedali, saj so ugotovili, da so obveščevalni oziroma vohunski sateliti uporabnejši, učinkovitejši in tudi koristnejši.


Se je pa v času predsedovanja Ronalda Reagana porodila zamisel o obrambi iz vesolja, med ljudmi znana kot vojna zvezd.
Šlo je za zelo zahteven, težko uresničljiv in drag program, ki so ga potem, ko so zanj porabili več milijard dolarjev, odpovedali. Ostala je samo posebna agencija, namenjena raziskovanju obrambe proti balističnim izstrelkom. Ta je dolga leta dobivala okrog štiri milijarde dolarjev podpore, zadnja leta pa že skoraj še enkrat toliko. Njena dejavnost je bila še nedavno usmerjena v obrambo proti nekaterim balističnim izstrelkom, zlasti tistim iz Severne Koreje. Prav zaradi zadnjega so ji proračun povečali celo na 11,5 milijarde dolarjev. Vse kaže, da se hladna vojna res seli v vesolje, le da ne tekmujeta dve velesili, temveč tri. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije