Zdravniki zaskrbljeni: pri otrocih vse več doslej redkih, a nevarnih bolezni

Zdravniki iz Velike Britanije, Italije, Španije in Portugalske poročajo o nenavadno visokem porastu otrok, ki so zboleli za hudo boleznijo.
Fotografija: Bolnišnico v Bergamu je minuli mesec obiskalo več kot 20 odstotkov otrok s hudimi žilnimi vnetji, kar je šestkrat več kot pred letom dni. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Bolnišnico v Bergamu je minuli mesec obiskalo več kot 20 odstotkov otrok s hudimi žilnimi vnetji, kar je šestkrat več kot pred letom dni. FOTO: Jure Eržen, Delo

Manjši delež, a vseeno vse večje število otrok zboleva za redkim sindromom, ki bi lahko bil povezan s koronavirusom, simptomi pa so: bolečina v trebuhu in bolezni srca, so opozorili britanski in italijanski pediatri. Združenje pediatrov za intenzivno nego v Veliki Britaniji (PICS) je v posebnem sporočilu britanske zdravstvene službe (NHS) opozorilo na porast primerov kritično bolnih otrok, ki imajo hkrati simptome sindroma toksičnega šoka in atipične kavasakijeve bolezni (nekrotizirajoče vnetje srednje velikih žil), s tem, da so nekateri otroci še pozitivni na koronavirusno bolezen 19. 


Vse večja zaskrbljenost zaradi vnetnega sindroma pri otrocih


V opozorilu, ki ga je zdravnikom splošne medicine v Veliki Britaniji posredoval NHS, je zapisano, da je v zadnjih treh tednih »prišlo do očitnega porasta števila otrok vseh starostnih skupin, pri katerih so zasledili večsistemsko vnetno stanje, ki zahteva intenzivno nego«. »Vse bolj smo zaskrbljeni, da se je pri otrocih v Veliki Britaniji pojavil vnetni sindrom, ki je povezan s covidom 19, ali pa obstaja neki drug, za zdaj neidentificiran kužni patogen, povezan s tem primerom.«

Zdravstveni delavci še menijo, da je majhna možnost, da otroci prebolevajo koronavirus s hudimi simptomi. »K sreči so bolezni, podobne kavasakijevi, redke, pa tudi število morebitnih zapletov ,povezanih s koronavirusom pri otrocih. A pomembno je, da se zdravniki zavedajo morebitnih povezav, saj le tako otrokom nudijo najboljšo skrb in nego,« je za CNN povedal zdravnik iz NHS Simon Kenny.


V Italiji velik porast bolnih otrok


Tudi italijanski zdravniki raziskujejo možno povezavo med pandemijo koronavirusa in hudih vnetnih bolezni pri otrocih, ki v bolnišnice prihajajo z visoko vročino in otečenimi arterijami.

Zdravniki na severu Italije, kjer je eno največjih svetovnih žarišč covida 19, so prijavili neobičajno veliko število otrok mlajših od devetih let s težkimi oblikami redke kavasakijeve bolezni. Bolnišnico v Bergamu je minuli mesec obiskalo več kot 20 odstotkov otrok s hudimi vaskularnimi vnetji, kar je šestkrat več kot pred letom dni, je povedal otroški kardiolog Matteo Ciuffreda. Dodal je, da je le nekaj otrok bilo pozitivnih na koronavirus in da so se mu s podobnimi primeri oglasili tudi kolegi iz Madrida in Lizbone. Zdravnike je pozval, naj dokumentirajo vsak takšen primer, s čimer bi lahko potrdili, ali obstaja kakršna koli povezava med kavasakijevo in koronavirusno boleznijo, svoje analize pa bodo objavili v znanstvenem časopisu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije