NEUGODEN POLOŽAJ

Zasežena največja jahta na svetu: toliko javnega denarja porabijo za njeno vzdrževanje

Župan Trsta pravi, da gre za ekscesno zapravljanje javnega denarja, kar je sramotno.
Fotografija: Sailing Yacht A. FOTO: Posnetek zaslona/Croatiaweek 
Odpri galerijo
Sailing Yacht A. FOTO: Posnetek zaslona/Croatiaweek 

Sailing Yacht A, ki je z dolžino 143 metrov največja na svetu. Izdelali so jo leta 2015 v nemškem Kielu, njen lastnik pa je bil vse do lani ruski milijarder Andrej Melničenko. Njena vrednost je ocenjena na 450 milijonov evrov.

Velikanka nenavadnih oblik se zdi na morju kot ogromna ledena gora in je največje kadar koli zgrajeno tovrstno plovilo. Jadralna jahta ni le izjemnih oblik, takšne naj bi bile tudi njene tehnične lastnosti in vsebina, ki jo rekorderka skriva pod krovom. Menda naj bi bili med opremo hitri čolni, helikopter in celo podmornica. Opazovali smo jo lahko tudi že na naši obali. Novembra leta 2012 je namreč priplula v slovensko morje. Ob obisku je bil v njeni bližini fotografiran slovenski policijski čoln, tukaj lahko pogledate, kako je to izgledalo.

Marca lani pa so jahto A zasegli naši sosedi Italijani zaradi sankcij proti Rusiji in Rusom. Jahta je od takrat parkirana v suhem delu pristanišča v Trstu. Lastnik Melničenko ni zahteval lastništva, vse od zasega pa poteka pravna bitka, ki še ni končana. Medtem pa morajo Italijani poskrbeti za vzdrževanje tega gromozanskega plovila. To pa stane 10 odstotkov vrednosti jahte. 

Zanjo skrbi ekipa 20 zaposlenih, stroške vzdrževanja pa krije italijanska država. Kot poroča portal Luxuey launches, strokovnjaki ocenjujejo, da za vzdrževanje mesečno potrebujejo 814.000 evrov. 

Župan Trsta Roberto Dipiazza je ob tem povedal: »To je zapravljanje javnega denarja, sramota! Do danes je ta jahta našo državo stala več kot 7 milijonov evrov, ki jih nikoli ne bomo dobili nazaj, saj bodo našli način, kako dolga ne poplačati.« Ob tem je še dejal, da je dilema velika. Če plovilo vrnejo lastniku, bodo od njega zahtevali plačilo stroškov vzdrževanja, ki so ekscesni. Če pa se lastnik odloči plovilo prepustiti italijanski državi, bodo postavljeni pred vprašanje, kaj storiti s tako ladjo. Kdo bi sploh kupil tako ladjo?

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije