Zaplet na hrvaških tleh: Malena ostala brez samca

Upokojenega hišnika skrbi, da je Klepetan poginil. 
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

Hrvaška štorklja Malena na strehi hiše v vasi Brodski Varoš v Slavoniji letos ni dočakala svojega dolgoletnega partnerja, samca Klepetana. Najbolj znana hrvaška živalska telenovela tako letos ni dobila nadaljevanja, ampak nov zaplet. Klepetana letos ni prvič po 17 letih, Malena pa zavrača hrano, odpada ji perje, poročajo hrvaški mediji.

Po 17 letih ljubezni in zvestobe je Malena, štorklja z zlomljenim krilom, ostala žalostna in sama, je za današnji Večernji list povedal skrbnik najbolj znanega para štorkelj na Hrvaškem, upokojeni hišnik v osnovni šoli Stjepan Vokić.

Vokić skrbi za Maleno od leta 1993, ko je ptico našel ustreljeno z zlomljenim krilom v bližini vasi. Štorklja ni mogla več leteti, zaradi česar ji je zgradil gnezdo na strehi svoje hiše, čez zimo pa zanjo skrbi v toplem in zaprtem prostoru.

Je poginil?

Štorklja Malena je tudi prejšnjo jesen in zimo preživela na toplem, a je zavračala hrano. Pila je le vodo, začela je tudi izgubljati perje, je še dejal Vokić in dodal, da ima štorkljo rad tako kot svoje vnuke.

Spomnil je, da je Klepetan lani prispel k Maleni že 16. marca, potem ko je običajno prihajal okoli 24. marca. Lani je gnezdo na Hrvaškem zapustil veliko bolj zgodaj kot v letih pred tem, ko se je na pot odpravil konec avgusta.

»Zdi se mi, da je poginil. S prvimi spomladanskimi dnevi so se že vse štorklje vrnile, a njega ni,« je dodal.

Ljubezenska zgodba, o kateri je poročal ves svet

Vokić je za Maleno že postavil novo gnezdo, saj je prejšnje uničeno. Kot je še dejal, Malena nima novih snubcev, a ne izključuje možnosti, da bi se ji nekega dne pridružil nov samec.

Klepetan je prvič v gnezdo k Maleni priletel spomladi 2002 in se potem iz Južne Afrike vračal vsako pomlad, pri čemer je preletel približno 13.000 kilometrov. Skupaj sta imela 66 potomcev. Njuno ljubezensko zgodbo je kot kakšno telenovelo redno spremljajo več deset tisoč Hrvatov.

O dolgoletni ljubezni štorkelj na Hrvaškem so v preteklih letih poročali tudi vodilni svetovni mediji vse od Japonske do Čila.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije