VOJNA

Zadnji izdihljaji bitke za Mariupol, Zelenski še naprej prosi za orožje

Poveljnik ukrajinskih marincev poziva k evakuaciji. Vse moči uperjene v jeklarno Azovstal.
Fotografija: V bedi čakajo na evakuacijo v uničenem Mariupolu. FOTO: Alexander Ermochenko/Reuters
Odpri galerijo
V bedi čakajo na evakuacijo v uničenem Mariupolu. FOTO: Alexander Ermochenko/Reuters

Tragična usoda Mariupola se nezadržno približuje. Kot je sporočil poveljnik ukrajinskih marincev, se pogumni možje morda spopadajo s svojimi zadnjimi dnevi, če ne celo urami, in pozval k evakuaciji.

Predsednik države Volodimir Zelenski priznava izjemno zahtevne razmere, v katerih so se znašli vojaki, a obenem poziva k dobavi orožja, medtem ko je Rusija nasprotnikom postavila rok za predajo.

Rusija v absolutni premoči

Ukrajinski bojevniki so še vedno v jeklarni Azovstal, ki je tarča intenzivnega obstreljevanja ruskih sil, v objektu naj bi bili tudi civilisti. Kot priznava poveljnik Serhij Volina, je ruska vojska v izjemni premoči, tako v zraku, topništvu, opremi, silah na kopnem in tankih; branijo le še tovarno, zato tuje voditelje naproša za pomoč pri evakuaciji v tretjo državo.

Ukrajinski vojaki so do zdaj sicer zavrnili vse ruske pozive, naj odložijo orožje in se predajo, Rusi so svoje zahteve ponovili in jim za predajo omogočili rok do včerajšnjega popoldneva. Zelenski Moskvi še naprej očita oviranje evakuacije civilistov iz Mariupola, Rusija pa po drugi strani opozarja, da Ukrajina ne izkoristi ponujenih priložnosti; ruski generalpolkovnik Mihail Mizincev je tako opozoril, da ni v torek nihče izkoristil humanitarnega koridorja iz Mariupola, za včerajšnji dan pa napovedal odprtje novega, ki bi vodil iz jeklarne Azovstal, namenjen naj bi bil tako civilistom kot vojakom.

Odprtje koridorja so včeraj potrdile tudi ukrajinske sile, evakuacija za ženske, otroke in starejše bo prednostna naloga, so napovedali.

Rešene naj bi usmerili v Zaporožje, a zaradi negotovih razmer niso mogli zagotoviti ne ure ne smeri odhoda. Zelenski, kot rečeno, še vedno trka na vest tujih voditeljev, ki da ne zagotavljajo dovolj orožja; tega da imajo v izobilju, Ukrajina pa da ga krvavo potrebuje.

Če bi imela oborožitev, primerljivo s sovražnikovo, bi se vojna že zdavnaj končala, je prepričan Zelenski, ki se mu zdi nepravično, da mora druge prositi, naj opravijo svojo moralno dolžnost. V Mariupolu je bilo do včeraj ujetih še okoli 100.000 ljudi, po načrtih naj bi jih včeraj na varno spravili 6000. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije