PLINASTI ORJAK

Z Neptuna izginili oblaki

Tvorili so jih kristali zamrznjenega metana, močan veter pa jih je nosil sem in tja. Ta planet je že v preteklosti izgubil oblake, a nikoli toliko, tako hitro in za toliko časa.
Fotografija: Še nedavno so švigali po ozračju. FOTO: Nasa/jpl
Odpri galerijo
Še nedavno so švigali po ozračju. FOTO: Nasa/jpl

Neptun velja za edinega plinastega orjaka v našem osončju z visokimi oblaki, a ti so nenadoma izginili. Tvorili so jih kristali zamrznjenega metana, močan veter, ki piha na Neptunu in doseže hitrost do 2000 km/h, pa jih je nosil sem ter tja, dokler jih znanstveniki niso več opazili.

Sprva jih je to močno begalo, a potem ko so proučili pretekle posnetke planeta, so ugotovili, da se je količina oblakov v preteklosti že zmanjšala. »Tokrat me je presenetilo predvsem to, kako hitro so izginili, v par mesecih jih ni bilo več,« je dejala Imke de Pater, ki na sloviti ameriški univerzi Berkeley predava astronomijo, tokrat pa se je pridružila skupini znanstvenikov, ki so se odločili ugotoviti, kaj se dogaja z Neptunom.

Do Neptuna pripotuje približno ena devetstotina sončne svetlobe, kar je dobimo na Zemlji. FOTO: Chrisgorgio, Getty Images
Do Neptuna pripotuje približno ena devetstotina sončne svetlobe, kar je dobimo na Zemlji. FOTO: Chrisgorgio, Getty Images

Ni jih več

Proučili so podatke, ki so jih pridobili z observatorijev v Kaliforniji in na Havajih, ter ugotovili, da se je količina oblakov začela močno zmanjševati leta 2019, zdaj pa so popolnoma izginili.

»To je zelo razburljivo in nepričakovano. Neptun je že v preteklosti izgubil oblake, a nikoli toliko, tako hitro in za toliko časa,« je navdušena de Paterova, ki jo je še posebno presenetila povezava med oblaki ter položajem Sonca. Neptun je od njega namreč zelo oddaljen, zato do njega pripotuje približno ena devetstotina svetlobe, ki jo dobimo na Zemlji, posledično so znanstveniki domnevali, da ta nima bistvenega vpliva na ozračje na Neptunu. Zdaj se je izkazalo, da se tam več oblakov pojavi dve leti po tem, ko se planet najbolj približa Soncu, najverjetneje za to poskrbijo UV-žarki, ki so takrat dovolj močni, da sprožijo fotokemično reakcijo, zaradi katere nato nastanejo oblaki. Glede na zadnjo raziskavo znanstveniki ugibajo, da je nastanek oblakov odvisen od Sončeve aktivnosti, in ne, kot so verjeli nekoč, od letnih časov, ki na Neptunu sicer trajajo približno 40 let.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije