VREMENSKE NEVŠEČNOSTI

VIDEO: Veter s hitrostjo 250 km/h, več milijonov ljudi evakuirali

Uničujoča nevihta na pohodu.
Fotografija: Filipine vsako leto prizadene v povprečju 20 ciklonov. FOTO: James Bamba, Via Storyful
Odpri galerijo
Filipine vsako leto prizadene v povprečju 20 ciklonov. FOTO: James Bamba, Via Storyful

MANILA – Poleg živahnega dogajanja na Atlantiku, kjer trenutno spremljajo dva orkana in dva tropska viharja, je vetrovno tudi v zahodnem Pacifiku. Filipini se pripravljajo na silovit tajfun Mangkhut, ki bo državo po napovedih vremenoslovcev dosegel v soboto. Kasneje bo pot nadaljeval proti jugu Kitajske. Oblasti so zaradi nevihte, ki naj bi bila najmočnejša letos, odredile preventivno evakuacijo več milijonov ljudi, ki živijo na ogroženih območjih.



Na Filipinih močan naliv s sunki vetra že povzroča poplave in ruši hiše. Če se bodo napovedi vremenoslovcev uresničile, pa bo sobotni tajfun z vetrom presegel hitrost 200 kilometrov na uro. Na območju province Cagayan so oblasti že odredile evakuacijo več milijonov ljudi.


»Zaskrbljeni smo za deset milijonov ljudi, ki na Filipinih živijo na poti te uničujoče nevihte,« je povedal predsednik filipinske podružnice Rdečega križa Richard Gordon.

Doslej je bil na Filipinih najbolj uničujoč tajfun Haiyan, v katerem je novembra 2013 umrlo več kot 6300 ljudi, več kot štiri milijone prebivalcev pa je moralo zapustiti svoje domove.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije