PRIKAZOVANJA

Vatikan še ni potrdil čudeža

Apostolski vizitator začel službo v Medžugorju. Cerkev je glede prikazovanj ostala zadržana.
Fotografija: Devica Marija naj bi se v Medžugorju prikazala šestim otrokom. Foto: REUTERS
Odpri galerijo
Devica Marija naj bi se v Medžugorju prikazala šestim otrokom. Foto: REUTERS

Nadškof Henryk Hoser, posebni odposlanec papeža Frančiška za Medžugorje, je tudi uradno prevzel svojo dolžnost na nedeljski maši, na kateri se je zbralo nekaj tisoč vernikov. Najprej so prebrali papežev razglas, s katerim je Hoser imenovan za apostolskega vizitatorja za Medžugorje: »Prepričan sem, da boste opravljali zastavljene naloge. Spremljam vas v molitvah in vam dajem svoj blagoslov,« je zapisal sveti oče, ki je 31. maja Hoserja, do takrat posebnega odposlanca Svetega sedeža za Medžugorje, imenoval za apostolskega vizitatorja s posebno vlogo za župnijo v Medžugorju: da bo pregledal in presodil delovanje medžugorske župnije po določbah cerkvenega prava.


Nadškof Hoser, ki bo v tem romarskem kraju v Bosni in Hercegovini ostal nedoločen čas, se ni spuščal v špekulacije glede verodostojnosti prikazovanja Marije – njegovo poslanstvo je pastoralne narave –, se pa je vprašal, zakaj milijoni vernikov vsako leto prihajajo v Medžugorje. »Prihajajo, da bi srečali boga, Kristusa in njegovo mater, da odkrijejo pot spoštovanja Marije,« je dejal Hoser. In čeprav je nekajkrat poudaril, da njegova vloga ni priznavanje ali nepriznavanje medžugorskih prikazovanj, temveč širjenje pastoralnega delovanja, so oči vernikov obrnjene vanj v upanju, da bo njegova beseda vendarle odločila in medžugorska videnja razglasila za avtentična, Medžugorje pa za uradno marijansko svetišče Katoliške cerkve, ob boku Lurdu in Fatimi.
Hoserja je sprejel tudi mostarski škof Ratko Perić, znan po svojem izrecnem zanikanju prikazovanj; v izjavi za javnost je izrazil spoštovanje odločitvi o imenovanju ter pripravljenost za sodelovanje z nadškofom ter mu zaželel obilno božjo pomoč. Tako je v nasprotju s pričakovanju Perić prijateljsko sprejel Hoserja in mu ponudil pomoč. No, apostolski vizitator je poudaril, da je zadolžen izključno za pastoralno stvarnost in da je njegova naloga utrjevanje enotnosti Cerkve. Perić je poudaril, da je končna usoda o resničnosti medžugorskega fenomena v rokah Cerkve, in ponovil, da na podlagi številnih izpraševanj ter zaslišanj niso verodostojni niti eno prikazovanje, niti eno sporočilo, niti ena skrivnost. Perić bo februarja prihodnje leto dopolnil 75 let, neformalno že iščejo njegovega naslednika; ker je papež nagnjen k presenečenjem pri imenovanju škofov, se v cerkvenih krogih že šušlja, da bi utegnilo biti ime novega mostarskega škofa veliko presenečenje za Hercegovce.

Medžugorje se je razvilo v pomembno romarsko središče, ki ga množično obiskujejo romarji z vsega sveta: tam naj bi se prikazala devica Marija otrokom iz okolice Medžugorja, prvič proti večeru 24. junija 1981. Otroci so v strahu pobegnili, a so že naslednji dan spet doživeli razodetje, ta naj bi doživljali še danes kot odrasli. Rimskokatoliška cerkev je glede prikazovanj zadržana – pojava ni nikoli uradno potrdila, obenem pa vernikom ne poskuša preprečiti romanja v Medžugorje. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije