IZ UKRAJINE ZBEŽALO VEČ KOT 150.000 LJUDI

Nemčija si je premislila, v Ukrajino pošilja orožje

Vlada sprejela sklep o prepovedi letenja ruskih letal v slovenskem zračnem prostoru. Slovenija enotna v obsodbi agresije na Ukrajino.
Fotografija: FOTO: Maksim Levin, Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Maksim Levin, Reuters

Nemčija, ki je že nekaj časa tarča ostrih kritik, ker je zavračala dobavo orožja Ukrajini ter nasprotovala uvedbi strožjih sankcij proti Rusiji, je očitno popustila. Nemška vlada je namreč danes odobrila dobavo orožja Ukrajini, pristala pa je tudi na izključitev Rusije iz sistema Swift na »usmerjen in izvedljiv« način.

Tudi Slovenija bo Ukrajini pomagala z orožjem. Kot je sinoči v oddaji 24ur zvečer povedal obrambni minister Matej Tonin, bo poslala čelade, puške in pripadajoče strelivo.

Zunanji ministri EU bodo v nedeljo na virtualnem zasedanju razpravljali o nujni pomoči ukrajinskim oboroženim silam, da jih podprejo v njihovem »junaškem boju«, je prek twitterja sporočil visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell.

V nedeljo bo tudi izredno zasedanje notranjih ministrov EU, ki bodo razpravljali o humanitarni pomoči Ukrajini, pomoči beguncem, upravljanju zunanje meje in varnostnih izzivih, vizumskih ukrepih ter pričakovanih hibridnih grožnjah.

Slovenija enotna

Kot so sporočili iz kabineta predsednika vlade, je svet za nacionalno varnost na svoji četrti redni seji obravnaval različne nacionalne varnostne vidike ruske agresije na Ukrajino. Obravnavali so gospodarske in finančne posledice agresije ter gospodarskih sankcij proti Rusiji. Pristojne službe so poročale o pripravah na namestitev beguncev ter različnih ukrepih pomoči Ukrajini,.

»Slovenija kot članica EU in zveze Nato usklajuje svoje ukrepe z zavezniki. V nacionalnem varnostnem interesu Slovenije je, da se Ukrajina obrani pred agresijo, da se ogrožanje vzhodnega bloka EU in Nata zmanjša ter da ne pride niti do nove hladne vojne niti do zaostrovanja sankcij proti Ruski federaciji,« so zapisali v premierjevem kabinetu.

Dodali so še, da je Slovenija »enotna in združena z zavezniki v EU in Natu v obsodbi agresije ruske vojske na Ukrajino ter v naporih, da se Ukrajini zagotovi vsa potrebna pomoč«.

Da je Slovenija o tem enotna, sta po seji med drugim potrdila in kot pomembno izpostavila tudi predsednik republike Borut Pahor ter predsednik LMŠ Marjan Šarec, ki je bil na sejo vabljen kot predsednik največje opozicijske stranke v državnem zboru.

Poleg njiju je sicer premier na sejo povabil še predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča in predsednika državnega sveta Alojza Kovšco, obenem pa še direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Janeza Stuška, direktorja Obveščevalno-varnostne službe ministrstva za obrambo Jaroša Britovška, direktorja urada vlade za informacijsko varnost Uroša Sveteta in načelnika generalštaba Slovenske vojske generalmajorja Roberta Glavaša.

Kaj vse bo dobavila Nemčija

Kot je danes sporočil tiskovni predstavnik vlade v Berlinu Steffen Hebestreit, bo Nemčija iz zalog nemške vojske v Ukrajino dobavila tisoč kosov protitankovskega orožja ter 500 raket zemlja–zrak tipa stinger, poročajo tuje tiskovne agencije.

Pred tem je nemška vlada članicama zveze Nato Nizozemski in Estoniji danes že dovolila dobavo orožja nemške proizvodnje Ukrajini. V primeru Nizozemske gre za 400 protitankovskih raketometov, v primeru Estonije pa za več havbic iz starih vzhodnonemških zalog. Obe državi sta za to dobavo potrebovali privoljenje Berlina.

Poleg tega so danes v Berlinu odobrili še izvoz 14 posebnih oklepnih vozil Ukrajini, ki bodo služila zaščiti osebja in tudi za namene evakuacije, ter 10.000 ton goriva, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

 

Slovenci lahko pomagamo Ukrajini: suha hrana, spalne vreče, povoji ...

Vlada je na dopisni seji sprejela sklep, da bo Slovenija Mednarodnemu odboru Rdečega križa namenila humanitarni prispevek v višini 100.000 evrov za pomoč prebivalcem Ukrajine. Pomoč se izbira tudi s konkretnimi izdelki. Častni konzul Ukrajine v Sloveniji Sandi Brezovnik je na facebooku sporočil, da je tudi v Sloveniji odprto zbirališče za humanitarno pomoč Ukrajini. »Kakršna koli pomoč bo v teh težkih časih dobrodošla. Poleg farmacevtskih izdelkov potrebujejo še vse, kar v vojni pride prav: suha hrana, spalne vreče, antiseptiki, povoji, voda ...« je dejal po pogovoru s predstavniki na ukrajinskem veleposlaništvu, piše 24ur. Potrebščine med 14. in 18. uro zbira podjetje Duol, ki ima sedež v Kamniku pod Krimom 142.

Iz Ukrajine zbežalo več kot 150.000 ljudi

Glavno mesto Kijev in druga večja mesta ostajajo v ukrajinskih rokah. Rusko obrambno ministrstvo navaja, da je ruska vojska zavzela mesto Melitopol na jugovzhodu Ukrajine, vendar so britanski vojaški viri to zanikali.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski vztraja v Kijevu, ki so ga ponoči pretresali močne eksplozije in streljanje, ter napoveduje nadaljevanje boja.

Ukrajina je zavrnila navedbe Kremlja, da zavrača mirovna pogajanja z Rusijo. V uradu ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega so obenem poudarili, da ne bodo sprejemali ultimatov ali nesprejemljivih pogojev. Rusija je medtem vojski odredila napredovanje iz vseh smeri, kar utemeljuje z ukrajinskim zavračanjem pogajanj.

Iz Ukrajine zbežalo že več kot 150.000 ljudi, večinoma na Poljsko

Na Poljsko se je zaradi nasilja iz Ukrajine v zadnjih dneh zateklo že 115.000 ljudi, je popoldne sporočil namestnik poljskega notranjega ministra Pawel Szefernaker. Še pred nekaj urami jih je bilo po podatkih Varšave 100.000. V Romuniji medtem beležijo okoli 30.000 ukrajinskih beguncev. Po navedbah ZN jih je skupno že več kot 150.000.

Fotografija je simbolična. FOTO: Uroš Hočevar, Delo
Fotografija je simbolična. FOTO: Uroš Hočevar, Delo
Slovenija zaprla zračni prostor za ruska letala

Zaradi ruske invazije na Ukrajino je vlada na današnji dopisni seji prepovedala uporabo slovenskega zračnega prostora letalom, ki so registrirana v Rusiji, in operatorjem s sedežem v Rusiji, ki jim je licenco izdal pristojni ruski organ. Sklep začne veljati danes in bo veljal »do prenehanja razlogov« zanj, so sporočili iz vlade.

Po poročanju 24ur je s tem ukinjenih pet rednih tedenskih linij v Moskvo in en tedenski čarter v St. Peterburg.

Za ta korak se je odločilo tudi več drugih držav EU – Poljska, Češka, vse tri baltske države, Romunija in Bolgarija –, premier Janez Janša pa ga je na twitterju napovedal že pred nekaj urami.

Na petkovi izredni seji je sicer vlada sprejela odločitev o omejitvah v slovenskem zračnem prostoru, s katerimi bo vojaškim letalom zavezniških držav omogočena poenostavljena uporaba zračnega prostora za prelete v primerih razmeščanja enot na vzhodnem krilu Nata.

Doslej ubitih 200 civilistov

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je po nočnem napadu ruske vojske na ukrajinsko prestolnico Kijev zagotovil, da ostaja tam in da se bodo borili naprej.

Ruske sile, ki napadajo Ukrajino, so do zdaj ubile 198 civilistov, med njimi tri otroke, 1.115 oseb pa je ranjenih, je danes sporočil ukrajinski minister za zdravje Viktor Ljaško, poroča francoska tiskovna agencija AFP. »Žal imamo po operativnih podatkih po napadih 198 mrtvih, od tega tri otroke, in 1.115 ranjenih, med njimi 33 otrok,« je na facebooku zapisal Ljaško.

»Še vedno sem tu. Ne bomo položili orožja. Branili bomo svojo državo, ker je naša resnica naše orožje,« je Zelenski povedal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. »Naša resnica je, da je to naša država, da so to naši otroci in branili bomo vse to,« je še sporočil.

Trditve, da naj bi vojsko pozval, naj položi orožje, in da poteka evakuacija, je zavrnil kot lažne informacije.

Vse več držav za dobavo orožja Ukrajini

Velika Britanija in 25 drugih držav so se dogovorile, da Ukrajini ponudijo več humanitarne in tudi vojaške pomoči, vključno z orožjem, je danes v pogovoru za radio BBC sporočil britanski državni sekretar za oborožene sile James Heappey.

Heappey je za radio potrdil, da namerava London, ki je Ukrajini sicer že pomagala z 2.000 protitankovskimi raketami, v napadeno državo poslati dodatno orožje.

Danska je medtem danes sporočila, da bo v Ukrajino poslala 2.000 neprebojnih jopičev in 700 sanitetnih kompletov. Belgijski premier Alexander de Croo pa je napovedal dostavo 3.800 ton kurilnega olja in 2.000 strojnic ukrajinski vojski, poleg tega pa bo Belgija v ukrajinsko sosedo Romunijo napotila dodatnih 300 vojakov, poroča dpa.

Na Poljsko prispelo že 100 tisoč beguncev

Od začetka ruske invazije ta teden je iz Ukrajine na Poljsko prispelo že okoli 100.000 beguncev, je danes sporočil namestnik notranjega ministra Pavel Szefernaker. Dodal je, da ima 90 odstotkov beguncev v državi že zagotovljen bivalni prostor, kot so domovi prijateljev ali družine, preostali pa iščejo pomoč v devetih sprejemnih centrih ob meji.

Sklicana seja sveta za nacionalno varnost

Seja sveta za nacionalno varnost o nacionalno varnostnih vidikih agresije Rusije na Ukrajino bo ob 18. uri v veliki sejni dvorani vlade na Gregorčičevi 27 v Ljubljani, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Na twitterju se je ponoči oglasil tudi minister za obrambo Matej Tonin, ki je sporočil, da bo Slovenija Ukrajini pomagala tudi vojaško.

Slovence uspešno prepeljali na ozemlje EU

Konvoj slovenske skupine diplomatskih uslužbencev in dveh predstavnikov kabineta predsednika vlade je danes uspešno prispel na ozemlje Evropske unije, je na družbenih omrežjih sporočil zunanji minister Anže Logar. Ob tem je častne konzule Ruske federacije v Sloveniji pozval, naj vrnejo naziv.

Ruska vojska trdi, da napada samo vojaško infrastrukturo

Ruska vojska je danes iz zraka in z morja z vodenimi izstrelki napadla ukrajinsko vojaško infrastrukturo, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov je zatrdil, da ruska vojska pri tem ni poškodovala stanovanjske in družbene infrastrukture, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruska vojska je napadla Kijev. FOTO: Valentyn Ogirenko, Reuters
Ruska vojska je napadla Kijev. FOTO: Valentyn Ogirenko, Reuters

To je trdil kljub dokazom na terenu, da so bile prizadete tudi stanovanjske stavbe. »Ponoči so oborožene sile Ruske federacije z zračnimi in morskimi vodenimi izstrelki izvedle napad na vojaško infrastrukturo Ukrajine z natančnim orožjem dolgega dosega,« je v televizijskem sporočilu povedal Konašenkov.

Napad na aveniji odbili

Ukrajinska vojska je ponoči sporočila, da je odbila napad ruskih enot na eni od glavnih avenij v prestolnici Kijev. »Rusija je napadla eno od naših enot na Aveniji zmage v Kijevu, vendar pa smo napad odbili,« je na svoji facebook strani sporočila ukrajinska vojska. Zgodaj zjutraj je bilo v Kijevu slišati več močnih eksplozij.

Ukrajinska vojska poroča tudi o hudih bojih v mestu Vasilkiv južno od Kijeva, kjer poskušajo Rusi pristati z letali, ki prevažajo padalce. Eno od transportnih letal Il-76 s padalci naj bi Ukrajinci sestrelili ter tudi ruski helikopter in vojaško letalo Su-25.

Z ruske strani potrditve o tem za zdaj ni.

Varnostni svet ZN ni sprejel resolucije proti ruskemu napadu na Ukrajino

Varnostni svet ZN v petek pričakovano ni potrdil predloga resolucije z obsodbo ruskega napada na Ukrajino, saj je Rusija, stalna članica Varnostnega sveta, izkoristila pravico do veta. Predlog resolucije so pripravile ZDA skupaj z drugimi članicami Varnostnega sveta.

Za predlog resolucije je glasovalo 11 članic Varnostnega sveta ZN od 15. Kitajska se je skupaj z Indijo in Združenimi arabskimi emirati vzdržala, Rusija pa je glasovala proti.

Kot so pojasnili diplomati na ZN, je bil namen, da se države javno opredelijo do ruske agresije in Moskvi pokažejo, kako osamljena je v svetu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije