SLOVESNOST

V Ukrajini in na Poljskem Slovencem postavili spomenika

Počastili so spomin na deset tisoč Slovencev, ki so padli med prvo svetovno vojno.
Fotografija: Slovesnosti se je udeležil tudi predsednik Borut Pahor. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Slovesnosti se je udeležil tudi predsednik Borut Pahor. FOTO: Leon Vidic, Delo

VARŠAVA, LVOV – V poljskih Gorlicah in na vojaškem pokopališču Ličakiv v Lvovu v Ukrajini so danes slovesno odkrili spomenika Slovencem, padlim med prvo svetovno vojno. Z obema spomenikoma je Slovenija počastila spomin na več kot 10.000 Slovencev, ki so v krvavih bitkah prve svetovne vojne izgubili življenje na tem delu vzhodne fronte.

Spomenika je zasnoval oblikovalec Janez Suhadolc in sta ročno delo slovenskih kamnosekov, ki so spomenika izklesali iz pohorskega tonalita iz Oplotnice.

Predsednik republike Borut Pahor je spomenik v Gorlicah na jugovzhodu Poljske odkril skupaj s poljskim kolegom Andrzejem Dudo. V govoru ob odprtju spomenika je poudaril, da mir ni samoumeven in da si je zanj treba prizadevati sleherni dan. »Tako, da se odrečemo sovražnemu govoru, da se spoštujemo, da iščemo mirne načine in poti za rešitev vseh problemov, tako da nikogar ne izključujemo,« je dejal Pahor.

Sedemdeset let miru, ki ga imamo po koncu druge svetovne vojne, je po besedah Pahorja tudi najdaljši čas miru v evropski zgodovini, kar je dosežek, ki ga je treba slaviti. »Dokazuje, da je mir vedno mogoč, nikoli pa ni samoumeven. In ne sme ga poganjati samo strašen spomin na vojno, temveč čudovite sanje o srečni prihodnosti naših otrok,« je še dejal.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije