DETEKCIJA LASTNIKA

V tem dalmatinskem mestu so se odločili narediti konec »pasjim minam« na ulicah

Če lastniki za hišnim ljubljenčkom ne bodo pobrali iztrebkov, bodo plačali 2.000 kun oziroma 265 evrov.
Fotografija: Vzpostavitev zbirke pasjih DNK ni poceni. FOTO: Sanjin Strukic, Pixsell
Odpri galerijo
Vzpostavitev zbirke pasjih DNK ni poceni. FOTO: Sanjin Strukic, Pixsell

Vse več je malomarnih lastnikov hišnih ljubljenčkov, ki za svojimi psi ne pospravijo iztrebkov z javnih površin, je na seji mestnega sveta potožil dubrovniški mestni svetnik Krešimir Marković, ki je posebej izpostavil problem »min«. Z njim se je strinjal tudi dubrovniški župan Mato Franković, ki je dejal, da tudi njega to zelo moti in da bo mesto Dubrovnik očitno moralo iti v smeri vzpostavitve podatkovne zbirke pasjih DNK, da bi odkrili in kaznovali neodgovorne lastnike hišnih ljubljenčkov, poroča Slobodna Dalmacija.

Ideja o odkrivanju kršiteljev komunalnega reda prek DNK psa ni nova in je v Španiji vse pogostejša. Tako se je v Mislati, mestu velikosti Dubrovnika, število malomarnih lastnikov zelo hitro zmanjšalo za 90 odstotkov. Testiranje DNK psov je bilo brezplačno, lastnikom, ki so vabila ignorirali, pa je grozila kazen 300 evrov. Po javno dostopnih podatkih stroški testiranja na Hrvaškem niso majhni – okoli 200 kun (okoli 26 evrov) za odvzem, pripravo in pošiljanje vzorca ter 160 kun, kar je 21 evrov, za analizo. Takšen projekt so v Zagrebu napovedali že leta 2016, a ga niso realizirali.

Vzpostavitev pasje zbirke DNK ni poceni

Ministrstvo za kmetijstvo je posredovalo podatke, po katerih je bilo na območju Dubrovnika evidentiranih 1.707 psov, ki so bili v obdobju od leta 2020 cepljeni. V letu 2021 je bilo označenih 209, cepljenih pa 1.406. Letos je bilo do maja označenih 49 psov, cepljenih pa 372. Podatka ali ocene o številu neoznačenih hišnih ljubljenčkov na Hrvaškem nimajo.

Vzpostavitev zbirke pasjih DNK ni poceni, opozarja dubrovniški veterinar Branko Širok. Kdo bo to plačal? Kazni so že od nekdaj učinkovito sredstvo za boj proti neredu, zato bi odmevnejša akcija komunalnih redarjev pri kaznovanju neodgovornih lastnikov hišnih ljubljenčkov zelo hitro prišla od ust do ust, marsikdo pa bi premislil, ali bo s psom brez vrečke za iztrebke prestopil prag, pravi veterinar.

»Danes je vsak pes mikročipiran, občinski redarji pa tudi delavci na deponiji Grabovica imajo čitalnike, s katerimi je enostavno priti do lastnika. Pred kratkim je pes izkopal truplo drugega psa, zahvaljujoč čipu, pa se je lastnik zelo hitro našel,« je pojasnil Širok.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije