PETI PREDSEDNIŠKI MANDAT

V Rusiji vse po pričakovanjih, Putin dobil skoraj 90 odstotkov glasov

Tako si je zagotovil svoj peti predsedniški mandat.
Fotografija: FOTO: Stringer Afp
Odpri galerijo
FOTO: Stringer Afp

Vladimir Putin je prepričljiv zmagovalec ruskih predsedniških volitev, kažejo izidi vzporednih volitev. Po prvih podatkih je dobil 87,8 odstotka glasov. Putinova zmaga je bila njegova najboljša doslej, saj je presegla njegovo najvišjo zmago na štirih predhodnih volitvah, in sicer 76,7 % iz leta 2018. Volilna udeležba je bila tistega leta 67,5 %. 

Peti predsedniški mandat

Putin si je tako zagotovil svoj peti predsedniški mandat. Njegova zmaga je bila pričakovana, saj na volitvah ni imel prave konkurence.

image_alt
»Vemo, katero državo bo Putin napadel«: obveščevalci sporočili imena mest, ki so tarče

FOTO: Roberto Schmidt Afp
FOTO: Roberto Schmidt Afp

FOTO: Roberto Schmidt Afp
FOTO: Roberto Schmidt Afp

FOTO: Roberto Schmidt Afp
FOTO: Roberto Schmidt Afp

V največji državi na svetu z okoli 113 milijoni volilnih upravičencev so volitve prvič potekale tri dni. Prva volišča so se že v četrtek zvečer po srednjeevropskem času odprla na polotoku Kamčatka, kot zadnja pa so se danes ob 19. uri zaprla volišča v eksklavi Kaliningrad. Volitve so tokrat potekale tudi v zasedenih ukrajinskih regijah Lugansk, Doneck, Zaporožje in Herson ter na polotoku Krim.

image_alt
Tako potekajo Putinove volitve: oboroženci, ki preverjajo, ali občani glasujejo za pravega (VIDEO)

Prvi odzivi

Na prve izide se je že odzval ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je Putina označil za diktatorja, željnega oblasti.

»Vsem na svetu je jasno, da je ta figura  kot se je v zgodovini že velikokrat zgodilo  preprosto bolna od oblasti in dela vse, da bi vladala večno. Ni zla, ki ga ne bi storil, da bi podaljšal svojo oblast,« je dodal.

Poljsko zunanje ministrstvo je medtem opozorilo, da volitve niso bile zakonite, svobodne in poštene, in dodalo, da je glasovanje potekalo ob strogi represiji in v okupiranih delih Ukrajine, s čimer je bilo kršeno mednarodno pravo.

Zaveznik pokojnega ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, Leonid Volkov, je zavrnil rezultat volitev. »Odstotki podpore za Putina seveda nimajo niti najmanjše zveze z realnostjo,« je poudaril.

Ruske volitve v tujini v znamenju protestov proti Putinu

Na zadnji dan ruskih predsedniških volitev je svoje glasove v tujini oddalo več tisoč ruskih državljanov. Hkrati so potekale tudi številne demonstracije proti ruskemu predsedniku Putinu. Protesti so med drugim potekali v Nemčiji, Srbiji in Gruziji. V okviru pobude Opoldne proti Putinu so danes mnogi v številnih ruskih mestih pokazali odpor do Putinove dolgoletne vladavine. Kot je sporočila nevladna organizacija za človekove pravice OVD-Info, je bilo danes v Rusiji v povezavi z volitvami pridržanih najmanj 74 ljudi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije