PRVIČ V ZGODOVINI

V Parizu odločni: začeli so škropiti, ljudi pa so pozvali, da naj ostanejo doma

Prenašalci dveh smrtonosnih bolezni prvič v glavnem mestu Francije. Okužba z dengo je podobna gripi, zika je najbolj nevarna za nosečnice.
Fotografija: Prestolnica Francije FOTO: Ivanbastien Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Prestolnica Francije FOTO: Ivanbastien Getty Images/istockphoto

V francoski prestolnici so prvič v zgodovini opazili nevarne tigraste komarje, znane po tem, da prenašajo smrtonosni bolezni dengo in ziko. V četrtek so zaradi prihoda komarjev škropili mesto z insekticidom – predvsem drevesa in zelene površine, saj se tam komarji razmnožujejo –, zaradi česar so zaprli ceste in pozvali ljudi, naj ostanejo doma.

Takšni dogodki so nekaj običajnega v mestih v tropih, zadnje čase pa postajajo nekaj vsakdanjega tudi v Evropi, za kar strokovnjaki krivijo podnebne spremembe. V Franciji so tigraste komarje že opazili na jugu, nikoli pa se jim še ni uspelo prebiti v Pariz. Če tigrasti komar piči človeka, ki ima dengo ali ziko, postane prenašalec. V Parizu so zato v četrtek spustili insekticid 150 metrov okoli doma bolnika, pri katerem je bila potrjena denga. Podobno akcijo so, v okolici doma drugega bolnika s potrjeno dengo, izvedli včeraj.

V Franciji so ga prvič opazili leta 2004. FOTO: Auusanakul, Shutterstock
V Franciji so ga prvič opazili leta 2004. FOTO: Auusanakul, Shutterstock

Pričakovati je

Tigrasti komar oziroma Aedes albopictus je v južno Evropo prispel v prvem desetletju tega stoletja, od takrat pa se hitro prebija naprej. Opazili so ga že v Nemčiji, Švici in Franciji, v slednji se je prvič pojavil leta 2004. Pričakovati je, da se bo nevarna žuželka počasi razširila še po drugih evropskih državah.

Okužba z dengo se kaže podobno kot okužba z gripo in pri petih odstotkih obolelih napreduje v smrtno nevarno obliko bolezni. Zika pa je še posebno nevarna za nosečnice, saj okužba v zgodnji nosečnosti povzroči okvare pri plodu, kot je mikrocefalija z razvojnimi motnjami. Zdravil ali cepiv za ti dve bolezni ni.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije