V New Yorku okužene divje mačke

Prvi primer prenosa s človeka na divjo žival. Tigrica Nadia ima blage simptome, že okreva.
Fotografija:
Odpri galerijo

Novi koronavirus dobiva nove razsežnosti: v New Yorku, ki postaja eno največjih žarišč epidemije, so potrdili prvi primer prenosa okužbe s človeka na divjo žival. Okužila se je namreč tigrica v živalskem vrtu, štiriletna samica Nadia pa je kazala celo nekaj simptomov virusa sars-cov-2.

Pred njo je bil kužen oskrbnik v živalskem vrtu v Bronxu, a ni kazal nobenih znakov, poročajo ameriški mediji, in virus je prenesel še na šest drugih velikih mačk: še eno tigrico, Nadijino sestro Azul, amurska tigra in tri afriške leve. Vse živali okrevajo in ne kažejo znakov večje stiske, ugotavljajo le nekoliko poslabšan apetit, sicer so živahne, okužbo pa so s testom potrdili le pri Nadii.

Pojasnjujejo, da je testiranje pri divjih mačkah zelo zahtevno, saj je treba žival uspavati, takšni postopki pa so nesmiselni, če niso tako zelo nujni. Preostale mačke v bližnjih ogradah, snežni leopardi, gepardi, dimasti leopard, amurski leopard, puma, serval in še štirje tigri, ne kažejo znakov okužbe in so videti povsem zdrave, bodo pa uvedli dodatne varnostne ukrepe pri stikih z oskrbniki in zaposlenimi v parku, ki seveda ostaja zaprt za obiskovalce.


»To je prvi znani primer prenosa okužbe s človeka na žival. Drugih primerov ni, da bi žival lahko okužila človeka, še ni dokazano,« poudarja glavni veterinar v živalskem vrtu v Bronxu Paul Calle. Predvsem iz Kitajske in Hongkonga so sicer poročali o primerih, ko naj bi se prek svojega štirinožnega ljubljenca okužili lastniki, a dokončnih izsledkov še ni. Strokovnjaki opozarjajo, bi bil lahko virus nevaren za nekatere primate, ki živijo v divjini, kot so gorile, šimpanzi in orangutani.
 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije