BOJ PROTI KOMARJEM

V Istro prepeljali 10.000 komarjev, razlog je nenavaden

Pripeljali so jih iz Bologne, uporabili pa so jih v sklopu pilotnega projekta krčenja te vrste komarjev na območju Premanture.
Fotografija: Nenavadna metoda v boju proti komarjem. FOTO: Witsawat.s/shuttertsock
Odpri galerijo
Nenavadna metoda v boju proti komarjem. FOTO: Witsawat.s/shuttertsock

V Istri so v naravo v minulih dneh izpustili 10.000 sterilnih tigrastih komarjev. S to metodo želijo zmanjšati populacijo komarjev pa tudi uporabo insekticidov na tem območju. To je prva izpustitev sterilnih samcev komarja na območju Hrvaške, gre pa za komarje vrste Aedes albopictus, je povedal Nediljko Landeka iz službe za epidemiologijo izobraževalnega zavoda za javno zdravstvo istrske županije.

»Tehnika sterilnih žuželk (SIT) je biološka metoda krčenja ciljane vrste z izpustitvijo sterilnih samcev v naravo. Ti se parijo z divjimi samicami, posledica tega pa je, da samica izleže neoplojena jajčeca in posledično ne dobi potomcev. To je ekološko sprejemljiva metoda, ki bi morala ne samo vplivati na zmanjšanje populacije komarjev, ampak tudi na zmanjšanje potrebe po uporabi insekticidov v okolju,« je pojasnil Landeka.

V Premanturi nameravajo do začetka avgusta v naravo vsak teden izpustiti po 50.000 novih sterilnih komarjev. Komarje bodo vsakič označili z drugo barvo, da bodo lahko spremljali njihovo gibanje in življenjsko dobo.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas