ZADOLŽEN ZA RAZPIS NOVIH VOLITEV

V Grčiji prisegel začasni predsednik vlade

Ta bo prehodno vlado vodil do novih volitev, ki bodo predvidoma potekale konec junija.
Fotografija: Odhajajoči grški premier Kiriakos Micotakis pozdravlja začasnega premierja Joanisa Sarmasa na slovesnosti primopredaje v dvorcu Maximos v Atenah, Grčija, 25. maja 2023. FOTO: Alkis Konstantinidis. Reuters
Odpri galerijo
Odhajajoči grški premier Kiriakos Micotakis pozdravlja začasnega premierja Joanisa Sarmasa na slovesnosti primopredaje v dvorcu Maximos v Atenah, Grčija, 25. maja 2023. FOTO: Alkis Konstantinidis. Reuters

Predsednik grškega računskega sodišča Joanis Sarmas je prisegel kot začasni predsednik vlade, potem ko so voditelji glavnih treh strank zavrnili mandat za oblikovanje vlade. Sarmas je zadolžen za razpis novih volitev, kar naj bi storil v ponedeljek, ko se bo tudi razpustil parlament. Nove volitve bodo predvidoma konec junija.

Grška predsednica Katerina Sakelaropulu je v sredo začela oblikovanje prehodne vlade, saj so voditelji strank Nova demokracija, Siriza in Pasok kmalu po parlamentarnih volitvah zavrnili mandat za oblikovanje nove vlade.

V novi sestavi

Za začasnega predsednika vlade je takrat imenovala Sarmasa. Ta bo prehodno vlado vodil do novih volitev, ki bodo predvidoma potekale konec junija.

Na nedeljskih parlamentarnih volitvah je slavila stranka odhajajočega premierja Kiriakosa Micotakisa Nova demokracija, ki je osvojila 40,8 odstotka glasov. V parlament pa so se uvrstile tudi njena glavna tekmica, levičarska stranka Siriza z 20,1 odstotka glasov, socialistična stranka Pasok z 11,5 odstotka, komunistična stranka KKE s 7,2 odstotka in nacionalistična stranka Grška rešitev s 4,5 odstotka glasov.

V novi sestavi 300-članskega grškega parlamenta bi Novi demokraciji pripadlo 146 sedežev, kar ni dovolj za to, da bi stranka vladala sama. V luči tega pa je Micotakis pozval k novim parlamentarnim volitvam 25. junija.

Na novih volitvah bodo sicer veljala drugačna pravila, po katerih zmagovalec dobi dodatnih do 50 sedežev v parlamentu. Ob ponovitvi rezultata nedeljskih volitev bi si tako Nova demokracija lahko zagotovila večino v parlamentu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije