ZASEDANJE

Poslanec v Evropskem parlamentu: Predsednik vlade naj napiše kakšen tvit manj

Spremljajte razpravo o svobodi medijev v treh državah, tudi v Sloveniji.
Fotografija: Plenarno zasedanje Evropskega parlamenta. FOTO: Johanna Geron, Reuters
Odpri galerijo
Plenarno zasedanje Evropskega parlamenta. FOTO: Johanna Geron, Reuters

Evropski parlament je v okviru marčnega plenarnega zasedanja razpravljal o ogrožanju svobode medijev na Madžarskem in Poljskem ter v Sloveniji. Najnovejši povod za razpravo o madžarski medijski krajini je bila odločitev tamkajšnjega regulatorja, da radijski postaji Klubradio, naklonjeni opoziciji, ne obnovi dovoljenja za delovanje. V primeru Poljske so bili to načrti vlade, da uvede dajatev na prihodek iz oglaševanja v medijih, ki naj bi bili nesorazmerno usmerjeni v neodvisne medije.

Glede Slovenije so iz Evropskega parlamenta zapisali, da se slovenski novinarji ubadajo z vsesplošnim spletnim nadlegovanjem in grožnjami, tudi premierja Janeza Janše, medtem ko je vedno več poročil o političnem vmešavanju v javne in zasebne medije.

»Slovenska opozicija je izrabila to debato,« je dejala Romana Tomc v parlamentu. Po njenem je večina v naši državi levo usmerjena. »Obtoževanje na podlagi lažnih časopisnih člankov in pričevanj je za Slovenijo uničujoče.« V Slovenijo je povabila komisarko, naj se pride na lastne strani prepričat, da ni tako, kot govorijo o svobodi medijev.

Druga slovenska poslanka v EU Irena Joveva je na zasedanju dejala: »Tu ne gre za nacionalno politiko, gre za vladne poskuse utišanja medijev v treh državah. Slovenija ni Madžarska ali Poljska, je pa na poti tja.« Rekla je, da si tega Slovenija ne zasluži, ne zasluži si, da o tem morajo razpravljati. Da pa ima Slovenija takšno vodstvo, takšnega premierja, ki počne to, kar počne.
image_alt
Notranjepolitični spopad na evropskih tleh ali nujna intervencija?

»Nikoli si nisem predstavljala, da bomo o moji državi govorili kot o prostoru, kjer oblasti skušajo utišati svobodne medije. A če v Sloveniji ne bi bilo zares nekaj narobe, o tem ne bi razpravljali. Danes boste slišali dve različni zgodbi. A resnica je ena in o tem govorijo dejstva,« je med drugim dejala Tanja Fajon

Franc Bogovič pa je dejal, da so slovenski mediji tako naravnani, da naredijo vse pred volitvami, da preprečijo zmago Janeza Janše. »Zdaj ko je na oblasti, pa delajo vse, da bi to vlado zrušili. Prenehajmo z izvažanjem notranjepolitičnih stvari na evropski parket. Naš predsednik vlade pa lahko napiše tudi kakšen tvit manj.«




  ​

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije