IZKORIŠČANJE DELAVCEV

V Avstriji Slovenec Slovencu suženj

Objavljeno 22. maj 2019 20.28 | Posodobljeno 22. maj 2019 20.28 | Piše: Tomica Šuljić

Severni sosedje so se pritožili pri Evropski komisiji. Dovolj imajo izkoriščanja naših delavcev.

Muchitsch opozarja, da posamični delavci iz Slovenije dobijo zgolj petino plače, ki je v Avstriji zagotovljena! FOTO: Roman Šipić
LJUBLJANA, DUNAJ – Naši severni sosedje imajo dokončno dovolj slovenskih predpisov in prakse: v četrtek je avstrijska delavska zbornica (Arbeitskammer, naprej ADZ) pri Evropski komisiji (EK) vložila pritožbo zoper Slovenijo. Avstrijce moti naša zakonodaja, ki ureja napotitve delavcev v tujini: v tem času delodajalec za njih ne plačuje prispevkov od dejanske plače, temveč od primerljive plače, kot če bi delavec delo opravljal v Republiki Sloveniji! Tovrstni ureditvi – ki se vleče še iz Jugoslavije in jo uporabljamo zadnjih 49 let – naj bi konec naredila Evropa.

»Namesto da bi v Sloveniji plačali 456,27 evra, podjetja plačujejo le 129,25 evra na delavca,« pojasnjuje predsednik Sindikata za gradbeništvo in lesna dela Avstrijske Štajerske Josef Muchitsch. »Glede na poročilo EK iz 2017. pošiljajo iz Slovenije v Evropo dvakrat več gradbincev, kot jih dela v Sloveniji.« Pri ADZ pa menijo, da s to ureditvijo kršimo evropska načela za socialno varnost ter evropsko konkurenčno pravo, a prikrajšani so tudi slovenski zdomci, trdi predsednica ADZ Renate Anderl: »Napoteni delavci imajo nižje pravice pri socialnih transferjih in pokojninah, avstrijski delavci in podjetja pa so se na ta način znašli pod pritiskom. Ta nepošteni bonus za napotitev v tujino je treba ukiniti.«

evra na uro za slovenskega delavca je petkrat premalo.
Iz kabineta ministrice Ksenije Klampfer, ki vodi ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, so po nekaj dneh čakanja poslali odgovor, da so z avstrijsko pritožbo seznanjeni iz medijev. Sicer pa pojasnjujejo, da gre za dolgoletno prakso: »V preteklosti je temeljila na oceni, da praviloma prihaja do napotitev za daljše obdobje (nad 3 mesece) ter da je bila ekonomska moč gospodarskih subjektov takšna, da ni omogočala plačevanja polnih prispevkov od dejanske plače,« razlagajo uredbe iz minulih časov. Aktualna vlada Marjana Šarca je sicer konec leta imenovala delovno skupino, ki od začetka leta dela pregled obstoječega stanja ter proučuje možnosti »poenotenja zavarovalnih podlag in osnov za vsa socialna zavarovanja ter v končni fazi pripravlja predlog sistemskih sprememb poenotenja zavarovalnih podlag in osnov,« pojasnjujejo na našem ministrstvu. Avstrijci pa poskušajo probleme izkoreniniti na več načinov.

image
Renate Anderl iz delavske zbornice opozarja, da so prikrajšani tudi naši delavci. FOTO: Sebastian Philipp
Tako na spletu najdete tudi stran posteno-delo.si, ki jo je postavil Sindikat za gradbeništvo in lesna dela Avstrijske Štajerske: na njej so v našem jeziku zbrali odgovore na najpogostejša vprašanja, ki urejajo podrobnosti delovnega razmerja onstran severne meje. Objavljen je tudi obrazec za sumljive primere, s katerim lahko delavci anonimno prijavijo dvome o »plačilnem ali socialnem dampingu«, kot so to pojasnili Avstrijci. Na strani se lahko prijavite za pogovor v svetovalnici v Špilju (Spielfeld). Projekt sindikata, namenjen Slovenkam in Slovencem, bo trajal do aprila naslednjega leta; ima tudi konkretne cilje. Z avstrijskimi upravnimi organi nameravajo izdelati tudi katalog ukrepov proti prenizkim izplačilom. Sindikalist Muchitsch konkretno navaja primer napotenega delavca: »Delavec iz Slovenije je prejemal 2,41 evra na uro, to je 80 odstotkov manj, kot mu pripada.« Sramota in izkoriščanje.
Deli s prijatelji