SS

Umrl nacistični krvnik

Karl Münter je bil star 96 let, do zadnjega diha je zagovarjal svoja dejanja. Leta 1944 je v francoski vasici pokončal 86 nedolžnih moških in dečkov.
Fotografija: Moški in dečki so si zaslužili smrt, je vseskozi zatrjeval.
Odpri galerijo
Moški in dečki so si zaslužili smrt, je vseskozi zatrjeval.

BERLIN – Nacist in nekdanji vojak SS, ki je med drugo svetovno vojno brutalno pokončal 86 moških in dečkov v severnofrancoski vasici Ascq, je doživel 96 let, umrl je naravne smrti, je sporočilo nemško tožilstvo.

Tako rekoč do zadnjega diha je Karl Münter zatrjeval, da so si njegove žrtve zaslužile umreti, kar je nazadnje razglašal minulo poletje na nemški televiziji, ko je znova razburil preživele druge svetovne vojne in potomce žrtev morije z izjavami, češ da je laž, da je holokavst vzel življenje šestim milijonom Judov. Zaradi spornih izjav in širjenja rasnega sovraštva bi se prav tako moral zagovarjati na sodišču, a procesa ni dočakal.

Star je bil komaj 21 let in član Hitlerjeve mladine, bilo je aprila 1944, ko bi se vlak, ki je prevažal 50 vojakov njegove divizije, skorajda iztiril zaradi eksplozije, ki so jo sprožili francoski uporniki. Iz maščevanja so se nemški vojaki znesli nad 86 prebivalci bližnje vasi Ascq, najmlajša žrtev je bila stara komaj 15 let.


Münter se je sicer branil, da je žrtve zgolj zajel in stražil, ustrelil pa da je tiste, ki so poskušali zbežati; takšen ukrep je bil njegova vojaška pravica, je zatrjeval. Leta 1949 so ga za okrutno dejanje v odsotnosti obsodili na smrt, a so ga šest let pozneje oprostili z namenom vzpostavljanja novih odnosov med Francijo in Nemčijo. Marca lani so mu Nemci hoteli soditi na domačih tleh, a so morali opustiti namero zaradi pravne ovire, po kateri mu ne morejo dvakrat soditi za isti zločin.

Svojci Münterjevih žrtev njegovo smrt obžalujejo, saj so do zadnjega upali, da bodo krvnika le obsodili za grozljiva dejanja ali da bo kaznovan vsaj zaradi svojih okrutnih izjav; niso si želeli maščevanja, so povedali, ampak priložnost, da se izpovejo o svoji bolečini in trpljenju ter da je pravici zadoščeno.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije