SLOVO

Umrl dobrodušni velikan

Za najvišjega Američana usodne težave s srcem. Bil je velik podpornik Baracka Obame.
Fotografija: Takole je pritegnil tudi predsednikovo pozornost. FOTO: Twitter
Odpri galerijo
Takole je pritegnil tudi predsednikovo pozornost. FOTO: Twitter

Star je bil le 38 let, je neutolažljiva njegova mati, ki je za sina velikana, visokega kar 2,35 metra, skrbela kakor za nemočnega dečka. Igor Vovkovinski, ki mu je tumor pritiskal na hipofizo, zaradi česar se je čezmerno izločal rastni hormon in ga ponesel v višave, je umrl na svojem domu v Rochestru v zvezni državi Minnesota.

Sultan Kosen iz Turčije je trenutno najvišji zemljan. FOTO: Andrew Winning/Reuters
Sultan Kosen iz Turčije je trenutno najvišji zemljan. FOTO: Andrew Winning/Reuters
Ko je bil star šest let, je zapustil rodno Ukrajino; mama, Svetlana Vovkovinska, ga je odpeljala čez lužo, na drugi konec sveta, v opevano kliniko Mayo, da bi mu pomagali zaživeti normalno. Z dvema operacijama so preprečili hude posledice čezmerne rasti, a se je ta kljub vsemu nadaljevala in se ustavila šele krepko čez dva metra. Kot se spominja njegov starejši brat Oleh Ladan, je bil Igor takoj po prihodu v ZDA prava senzacija med vrstniki, ki so pogosto ostali odprtih ust, ko so zagledali velikana, a temu ni bila pozornost niti najmanj všeč.

Skozi vsakdanjik se je poskušal prebijati s humorjem, a je vseskozi hrepenel po normalnem življenju, povedo užaloščeni svojci in pojasnjujejo, da mu ni laskala niti slava leta 2010, ko so ga razglasili za najvišjega Američana in ga vpisali v Guinnessovo knjigo rekordov. Leta 2013 ga je doletela čast, da je na evrovizijski oder odnesel ukrajinsko predstavnico Zlato Ognevič, že veliko prej, leta 2009, pa se je rokoval s predsednikom Barackom Obamo, ki ga je seveda takoj opazil v množici v majici z napisom: Največji Obamov oboževalec.

Leta 2012 je zaprosil Američane za pomoč pri nakupu udobne obutve, za izdelavo enega samega posebnega para je potreboval namreč dobrih 13.000 evrov; zbral je veliko več, nazadnje pa mu je Reebok brezplačno izdelal več parov.



Najvišji v ZDA in sploh na svetu je bil sicer Robert Wadlow, ki je dosegel kar 2,72 metra; umrl je leta 1940, star komaj 22 let. Trenutno je z 251 centimetri najvišji na svetu Turek Sultan Kosen

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije