PIRATI

Ugrabljeni mornar: Rekel je, da bo enega izmed nas ubil

Razkril je, kaj se je dogajalo v ujetništvu.
Fotografija: Pirati so ugrabljene odpeljali v džunglo. FOTO: Africanripples.org
Odpri galerijo
Pirati so ugrabljene odpeljali v džunglo. FOTO: Africanripples.org

SARAJEVO – Eden izmed 12 pomorščakov (med njimi je bil tudi Slovenec, kapitan švicarske ladje), ki so jih 22. septembra v Nigeriji ugrabili pirati, je za Dnevni avaz razkril svojo zgodbo. Sakib Alajbegović (65) je pomorščak od svojega 20. leta. Na švicarski ladji, ki so jo napadli pirati, je bil odgovoren za dvigala in drugo strojno opremo. »Pirati so prišli s čolni in zavzeli ladjo. Ko so se povzpeli, so začeli streljati, da bi nas prestrašili. V vojni in tudi na ladjah sem marsikaj doživel, tako da me to ni posebej prestrašilo. Eden izmed njih nas je skušal oropati. Ko se mi je približal, sem mu z roke vzel uro in rekel: 'Vidiš, tudi jaz lahko tebe oropam. Nisem jaz tvoja tarča.' Nato so me pustili,« je dejal Alajbegović.

Hrane ni bilo veliko 

Potem ko so nigerijski pirati zavzeli ladjo in vzeli talce, so ladjo z odprtega morja odpeljali na reko Niger, ugrabljene pa na kopno globoko v džunglo, kjer so naredili tabor. »Kasneje so nas nekajkrat premestili. Pazili so na nas, ker smo jim pomenili zagotovilo za denar, ki so ga zahtevali od šefa. Dobivali smo na primer ustekleničeno vodo, medtem ko so oni pili vodo iz močvirja. Hrano smo si delili. Ni je bilo veliko, izgubil sem 15 kilogramov,« pravi.

Pirati so se pripeljali s čolni in splezali na ladjo (simbolična fotografija). FOTO: Reuters
Pirati so se pripeljali s čolni in splezali na ladjo (simbolična fotografija). FOTO: Reuters

»Najnevarnejše je, ko se v to vmešajo mediji in oblasti. Ladja je pod švicarsko zastavo in vlada je seveda namignila šefu, da ne sme plačati. On je to naredil na skrivaj. Drugi dan je v tabor prišel vodja piratov. Rekel je, da bo stopil v stik s šefom, če pa se ta ne bo hotel pogovarjati, bo enega izmed nas ubil. V očeh sem mu videl, da bo to res naredil. To je že počel,« se trenutkov v ujetništvu še spominja Alajbegović.

Verjetno plačali milijone

Pogajanja so trajala mesec dni, nato je v tabor prišel agent in povedal, da so Švicarji plačali. Alajbegović ne ve, koliko denarja so dali za njihovo izpustitev, domneva pa, da gre za milijonski znesek. »Dali so nas v čoln, izvlekli iz džungle in pustili, da plujemo proti točki, kjer je bila vojska. Nato smo odšli na letališče in vsak proti svojemu domu.«
 
Med ugrabljenimi so bili poleg slovenskega kapitana še ukrajinski prvi oficir, filipinski zdravnik, bosanski montažer (Alajbegović), hrvaški električar, romunski inženir in še šest Filipincev.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije