BREZ MILOSTI

VIDEO: Poglejte, kako ugrabljajo novodobni pirati

Motiv za ugrabitve je največkrat finančni.
Fotografija: Pirati. FOTO: Youtube
Odpri galerijo
Pirati. FOTO: Youtube

PORT HARCOURT – V zgodnjih urah 22. septembra so v bližini otoka Bonny ob obali Nigerije pirati napadli švicarsko ladjo in z nje ugrabili 12 članov posadke, med njimi slovenskega državljana. »Kolikor vemo, je tolpa piratov na ladjo prišla s pomočjo dolgih lestev, prerezala varnostno bodečo žico, se povzpela na krov in kasneje do ladijskega mosta. Uničila je večino komunikacijske opreme in odšla, s seboj pa kot talce vzela 12 od 19 članov posadke,« so sporočili iz švicarske družbe Massoel Shipping, lastnice ladje MV Glarus.

Pirati so nadvse aktivni ob obalah afriških držav, predvsem tistih s šibko osrednjo oblastjo. Njihov motiv je predvsem finančni, z odkupninami za ugrabljene pa služijo milijone. Kot na svoji spletni strani piše slovensko ministrstvo za zunanje zadeve, je trenutno v Nigeriji ugrabljenih več kot 230 tujih državljanov.

Pred leti je na drugi strani Afrike, v Adenskem zalivu ob obali Somalije, v operacijah proti piratom sodelovala tudi EU. EU in vojaške ladje številnih tujih držav so s patruljiranjem po zalivu odganjale pirate od trgovskih ladij, ki so plule tam.

Na spodnjem posnetku, ki je nastal lani, si lahko ogledate primer napada piratov na ladjo.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije