ODMEVI

Tuji mediji: Šok v Sloveniji

Objavljeno 15. marec 2018 08.34 | Posodobljeno 15. marec 2018 10.34 | Piše: T. V.

Cerar o odstopu ni črhnil besede.

FOTO: Boris Kovačev, Cropix
LJUBLJANA – Odstop Mira Cerarja odmeva tudi pri naših sosedih, še posebej na Hrvaškem, kjer vsi mediji poročajo o šokantni potezi slovenskega premierja.

Večernji list in Dnevnik.hr pišeta, da je nepričakovan Cerarjev odstop presenetil vse, tudi njegove koalicijske partnerje. Pri tem navajajo besede Dejana Židana, da Cerar na seji vlade ministrov o svoji nameri ni obvestil ali se posvetoval s koalicijskimi partnerji.

Navajajo tudi besede Janeza Janše, da so »dogodki napovedovali, da niti tokrat v Sloveniji ne bomo imeli normalnih volitev in da bodo poskušali skrajšati mandat Cerarjevi levi koaliciji, da bi se izzvalo čim več kaosa«.

Novica o Cerarjevem odstopu je na spletnem portalu Index pristala celo na prvem mestu najbolj branih.
image
FOTO: Leon Vidic

Jutarnji list v naslovu piše o velikem političnem potresu v Sloveniji ter dodaja, da bo predsednik države Borut Pahor odločil, ali bo razpisal izredne volitve ali pa bodo te v začetku junija, kot je bilo predvideno. Omenjajo javnomnenjske ankete, ki Cerarjevi SMC ne kažejo na večje možnosti za uspeh na volitvah, »njegova nepričakovana poteza pa je v javnosti naletela na veliko presenečenje«.

Erjavec ni presenečen

Jutarnji še piše, da je Židan med drugim zatrdil, da je v koaliciji že dlje časa obstajalo nezadovoljstvo in da ni bilo prave volje za to, da bi našli rešitev. Karl Erjavec je sejo vlade zapustil brez besed, kasneje pa je izjavil, da ga Cerarjeva poteza ni presenetila, zavrnil pa je njegove obtožbe na račun koalicijskih partnerjev.

O šoku v Sloveniji piše tudi srbski Blic, medtem ko avstrijski Der Standard omenja, da je bil Cerar v izjavi ob odstopu kritičen tudi do sindikatov in do uveljavljenih strank, ki da so poskušale z vsemi sredstvi ovirati razvoj Slovenije.
Deli s prijatelji